Politikust ütött meg a baloldali szimpatizáns

Egy baloldallal szimpatizáló férfi egy bárban súlyosan megsebesítette az AfD parlamenti képviselőjét. Miután megtudta, kik ülnek mellette, egy üveg hamutartót vágott a politikus fejéhez.

Forrás: Junge Freiheit2024. 05. 17. 13:39
Jakob Kaiser House
Rendőrautó a berlini Reichstag épülete előtt, 2024. május 16. Fotó: Lorenz Huter Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma reggel Schwerinben egy karaoke bárban a baloldallal szimpatizáló férfi meghallotta, hogy a szomszéd asztalnál AfD-s képviselők ülnek. Ezt követően a férfi másfél-két méterről teljes erővel a fejükhez vágott egy nehéz üveg hamutartót – írta meg a Junge Freiheit. Martin Schmidt, Mecklenburg–Elő-Pomeránia tartományi parlamentjének tagja súlyosan megsebesült. 

A helyzet csak azután eszkalálódott, hogy az 52 éves férfi megtudta, hogy a szomszédos asztalnál ülő férfiak AfD-s politikusok.

Előtte mindenki vidám volt, a kollégáimmal együtt énekeltünk, a kocsmában pedig vidám és békés volt a hangulat

– mondta el Schmidt.

De aztán közelről a fejemhez vágta ezt a kövér üveg hamutartót. A jobb fülem fölött a halántékomon talált el. A sebből ömlött a vér.

Schmidt és a schwerini rendőrség szerint is a bűncselekmény politikai indíttatású volt. A rendőrség szerint az 52 éves német elkövető baloldali nézeteket vall.

Schmidt arról számolt be, hogy a támadó korábban több politikai tartalmú megjegyzést tett rá és társaira.

– Agresszív módon azt követelte, hogy mi, fasiszták hagyjuk el a kocsmát, és ujjal mutogatott nekünk – mondta Schmidt. Az AfD képviselője azt is elmondta, hogy az elkövető többször is hangsúlyozta, hogy ő baloldali.

Egy a helyszínen lévő mentős azonnal ellátta a vérző férfit, több vendég pedig feltartóztatta az elkövetőt, és hívták a mentőket és a rendőrséget. A jobboldali politikust kórházba szállították, ahol összevarrták a sebét.

 

A rendőrség szabadon engedte az elkövetőt

A rendőrség a helyszíni intézkedés után elengedte az elkövetőt, mivel szerintük a körülmények vizsgálata után nem volt ok a letartóztatásra. Az 52 éves férfi ellen a hatóság testi sértés és becsületsértés miatt indított eljárást.

Leif-Erik Holm, az AfD mecklenburg–elő-pomerániai tartományi elnöke a baloldali politikai erőszak újabb eszkalálódásáról beszélt. 

– A támadás a pártunk elleni, hónapok óta tartó uszítás és propaganda eredménye – mondta.

Elvárom a tartományi miniszterelnöktől és a belügyminisztertől, hogy határozottan ítéljék el a bűncselekményt. A politikai szereplőket és a média egy részét is arra kérem, hogy hagyjanak fel a verbális uszítással, az állandó rágalmazás és torzítás olyan politikai légkört teremt, amely éppen az ilyen cselekményekre ösztönöz.

Lapunk is beszámolt róla korábban, hogy a szociáldemokrata párt szászországi európai parlamenti csúcsjelöltjét plakátkihelyezés közben támadták meg Drezdában. Matthias Ecke súlyosan megsérült, kórházba szállítása után meg kellett műteni.

A szászországi belügyminisztérium adatai szerint az év eleje óta 112 politikai indíttatású bűncselekmény történt a választásokkal összefüggésben – ebből harminc közhivatalnokok vagy választott képviselők ellen. Már a választási kampány első hetében 51 bűncselekményt regisztráltak megrongált választási plakátok miatt.

 

Borítókép: Rendőrautó a berlini Reichstag épülete előtt 2024. május 16-án (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Lorenz Huter)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.