Sánchez megbuktatásával fenyegetőzik Carles Puigdemont

A hétvégi előre hozott katalóniai parlamenti választások után a szeparatista vezető ultimátumot adott a szocialista spanyol kormányfőnek: vagy lemond a katalán elnökségről, vagy megbuktatják.

2024. 05. 14. 15:39
FILES-SPAIN-POLITICS
(FILES) Spanish Prime Minister Pedro Sanchez attends a plenary session at the Spanish parliament's lower house, Congress of Deputies, to vote a new amnesty law bill that would exonerate figures sentenced or prosecuted for their role in Catalonia's failed 2017 independence bid, in Madrid on March 14, 2024. Spanish Prime Minister Pedro Sanchez said on April 24, 2024 he was weighing the possibility of resigning after a court opened an investigation into his wife Begona Gomez on suspicion of graft. (Photo by Pierre-Philippe MARCOU / AFP)
Fotó: PIERRE-PHILIPPE MARCOU
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ütött Pedro Sánchez szocialista spanyol kormányfő órája. A vasárnapi katalóniai előre hozott választások után most már ténylegesen arról kell döntenie, hogy feláldozza-e Spanyolország egységét csak azért, hogy megtarthassa a hatalmát. 

A regionális voksolásokon a szocialista jelölt, Salvador Illa győzött, míg a második helyen kiugróan jó eredménnyel az a Carles Puigdemont zárt a Junts per Catalunya élén (Együtt Katalóniáért), aki 2017-ben alkotmányellenesen függetlennek nyilvánította Katalóniát, majd Belgiumba menekült a hatóságok elől. A választásokon úgy tudott indulni, hogy hamarosan amnesztiát kap a központi baloldali kormánykoalíciótól. Hétfőn közölte, hogy szerinte jó esélye van arra, hogy átvegye a régió irányítását, így megpróbál kormányt formálni.

A harmadik helyen az eddigi katalán elnök, Pere Aragonés végzett a republikánus párttal (ERC), de súlyos kudarcot szenvedett el, ezért hétfőn közölte, hogy felelősségtudatból nem veszi fel képviselői aktáját és visszavonul a politikai frontvonalból. 

Mivel a szocialisták nem szerezték meg az abszolút többséget, koalíciót kell kötniük a szeparatistákkal. Az egyetlen esélyük, ha a republikánusokkal és a szélsőbaloldali erőket tömörítő Comuns-szal megegyeznek, de Aragonés hétfői bejelentésekor közölte, hogy nem fogják az elnöki székhez segíteni Salvador Illát. Carles Puigdemont ennél is tovább ment. 

Már a választások előtt közölte, hogy részükről csak akkor lesz egyezség a szocialistákkal, ha ő maga kormányozhatja Katalóniát. Látva a választási eredményeket, Puigdemont még magabiztosabb lett és most már azzal is fenyegeti Pedro Sánchezt, hogy megbuktatja a központi kormányt, ha nem áldozza fel Illát és nevezi ki őt helyette. 

Borítékolható volt, hogy eljön az a pillanat Sánchez jelenlegi ciklusában, amikor el kell döntenie, hogy saját pozícióját vagy hazája alaptörvényét részesíti előnyben. Miután ugyanis tavaly elvesztette az országos parlamenti választásokat a Néppárttal (PP) szemben, csak a katalán szeparatisták segítségével tudta megakadályozni, hogy a konzervatívok jelöltje, Alberto Núnez Feijóo kormányt formáljon. Sánchez saját magát végül szintén a katalán elszakadáspártiaknak köszönhetően tudta miniszterelnökként beiktatni, viszont ezért cserébe szélsőséges kedvezményeket kértek tőle. Ezek között szerepel egyebek mellett az a sokat vitatott amnesztiatörvény is, aminek révén Puigdemont indulhatott a katalán választásokon. A szocialista párt azonban továbbra is ki van szolgáltatva a katalánoknak, mivel nélkülük egyetlen törvény elfogadásához sem tudnak kongresszusi többséget felmutatni. 

Sánchez tehát most került bele az első, igazi kutyaszorítóba, hisz ha Puigdemont megvonja tőle a támogatást, úgy kormányának befellegzett. Ha viszont saját pozíciója érdekében enged a zsarolásnak és feláldozza saját emberét, Salvador Illát, hogy helyette Puigdemont-t ültesse a katalán elnöki székbe, azzal azt vállalja, hogy a Junts ugyanúgy, ahogy 2017-ben, most is megtartja majd a Katalónia önrendelkezéséhez szükséges népszavazást, ami ütközik a spanyol alaptörvénnyel. 

Ez azt jelenti tehát, hogy Sáncheznek most már nemcsak bizonyos engedményekről, hanem ténylegesen arról kell döntenie, hogy szembemenve az alkotmánnyal szétszabdalja-e Spanyolországot azért, hogy kormányon maradhasson. A szocialista párt szóvivője egyelőre azt nyilatkozta, hogy kizárólag egy ember jöhet szóba esetükben katalán elnökként, és az Salvador Illa. 

Abban az esetben, ha Puigdemont nem kapja meg amit akar, közölte, hogy valamilyen formában el fogja érni, hogy új választásokat írjanak ki Katalóniában. Ebben az esetben viszont össze fogja olvasztani az összes függetlenségpárti erőt és egy párttömörülés vezetőjeként fog indulni, mert így nagyobb esélye van a győzelemre. 

Borítókép: Pedro Sanchez (Fotó: AFP/Pierre-Philippe Marcou)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.