A francia jobboldaltól retteg a német kancellár

A Nemzeti Tömörülés előretörése miatt aggódik Olaf Scholz. A német kancellár egy televíziós interjúban adott hangot félelmének, miközben otthon saját pártja sem szerepelt jól az európai parlamenti választáson.

2024. 06. 24. 7:04
SCHOLZ, Olaf
Berlin, 2024. június 10. Olaf Scholz német kancellár a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetõségi ülésére érkezik Berlinben 2024. június 10-én, az európai parlamenti választások másnapján. Az SPD 13,9 százalékkal a konzervatív CDU-CSU és az Alternatíva Németországnak (AfD) párt mögött a harmadik helyen végzett, két európai parlamenti helyet veszítve. MTI/AP Pool/Markus Schreiber Fotó: Markus Schreiber
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaf Scholz német kancellár vasárnap kijelentette, hogy „aggodalommal tölti el” a Marine Le Pen nevével fémjelzett Nemzeti Tömörülés várható győzelme a francia parlamenti választáson.

Aggódok a franciaországi választások miatt

 – mondta Scholz az ARD közszolgálati műsorszolgáltatónak adott interjújában. 

Olaf Scholz német kancellár az Európai Unió nem hivatalos csúcstalálkozójára érkezik Brüsszelben bő egy héttel az európai parlamenti választások után, 2024. június 17-én.  (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)
Olaf Scholz német kancellár az Európai Unió nem hivatalos csúcstalálkozójára érkezik Brüsszelben bő egy héttel az európai parlamenti választások után, 2024. június 17-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

Scholz reményét fejezte ki, hogy nem a jobboldali pártok lesznek sikeresek a választásokon. 

De ezt a franciák döntik el

 – tette hozzá.

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, a közvélemény-kutatások szerint a Nemzeti Tömörülés abszolút többséget szerezhet az új parlamentben. A 28 éves Jordan Bardella által vezetett pártot a szavazók 33 százaléka támogatja az Odoxa pénteken közzétett felmérése szerint.

A kancellárnak nem megy jól otthon

Amíg Olaf Scholz a francia választások miatt aggódik, saját hazájában is erősödött az Alternatíva Németországért (AfD) az európai uniós választásokon, miközben a kancellár kormánykoalíciója csak szenvedett. Scholz balközép szociáldemokratái minden idők legrosszabb eredményét érték el, mindössze a szavazatok 14 százalékát szerezték meg, míg az AfD 16 százalékot szerzett.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetőségi ülésére érkezik Berlinben 2024. június 10-én, az európai parlamenti választások másnapján (Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.