Az amerikai hadsereg lelőtt egy drónt és két rakétát

Az amerikai hadsereg szombaton két külön helyszínen lelőtt egy drónt és két rakétát, amelyeket jemeni húszi lázadók indítottak a Vörös-tenger déli része felett.

Forrás: MTI2024. 06. 02. 7:27
A dán haditengerészet Iver Huitfeldt légvédelmi fregattja a dániai Korsoer kikötőjébe érkezik 2024. április 4-én. A hadihajót 2024 februárjában vezényelték az Ádeni-öbölbe a Vörös-tenger hajózási szabadságának megvédését célzó Prosperity Guardian (Jólét Őrzője) fedőnevű nemzetközi művelet részeként. (fotó: MTI/EPA/Ritzau/Ida Marie Odgaard)
A dán haditengerészet Iver Huitfeldt légvédelmi fregattja a dániai Korsoer kikötőjébe érkezik 2024. április 4-én. A hadihajót 2024 februárjában vezényelték az Ádeni-öbölbe a Vörös-tenger hajózási szabadságának megvédését célzó Prosperity Guardian (Jólét Őrzője) fedőnevű nemzetközi művelet részeként. (fotó: MTI/EPA/Ritzau/Ida Marie Odgaard) Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Ida Marie Odgaard
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az incidensek idején a térségben tartózkodó hajók nem számoltak be sérültekről vagy károkról – jelentette az Egyesült Államok térségbeli műveleteiért felelős Középső Parancsnoksága (CENTCOM) az X közösségi oldalon közzétett üzenetében.

A megsemmisített drónt a nap folyamán lőtték le, két másik a tengerbe zuhant. Este a Centcom erői „sikeresen” elfogtak két hajó elleni ballisztikus rakétát a Vörös-tenger felett – derült ki az üzenetből.  
A Jemen nagy területeit ellenőrző húszik november óta hajtanak végre támadásokat olyan hajók ellen, amelyekről úgy vélik, hogy Izraelhez kötődnek. Azt állítják, hogy a Gázai övezetben élő palesztinok iránti szolidaritásból cselekszenek. Az övezetben Izrael véres háborút folytat a Hamász ellen, megtorlásul a palesztin iszlamista szélsőséges mozgalom október 7-én, izraeli földön elkövetett, példátlanul véres támadásáért.
A húszi támadásokra válaszul az Izraelt támogató Egyesült Államok decemberben többnemzetiségű tengeri védelmi erőt állított fel, és csapásokat hajtott végre a húszik ellen Jemenben, olykor az Egyesült Királyság segítségével. A húszik azóta kiterjesztették támadásaikat az Egyesült Államokhoz és az Egyesült Királysághoz kapcsolódó hajókra is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.