Következő mérkőzések
Cseh Köztársaság
21:002024. június 26.
Törökország
Grúzia
21:002024. június 26.
Portugália

Az ukrajnai háború legvéresebb hónapja volt a május

Rengetegen vesztették életüket az ukrajnai háborúban májusban, sok a civil áldozat.

2024. 06. 09. 5:12
Harkiv, 2024. május 15.
Kiégett autóroncs és törmelékek mellett mentõk Harkivban 2024. május 14-én, miután orosz rakéta-és siklóbomba-támadás érte a kelet-ukrajnai város egyik lakónegyedét. Ukrán források szerint legalább 20 ember, köztük 3 gyermek megsebesült.
MTI/EPA/Szergej Kozlov
Fotó: Szergej Kozlov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ egyik magas rangú humanitárius tisztviselője aggasztónak nevezte az ukrajnai áldozatok számának növekedését, mondván, hogy a májusi áldozatok száma közel egy éve a legmagasabb, és hogy az áldozatok több mint fele Oroszország legutóbbi offenzívájának tulajdonítható a Harkiv régióban.

Bevásárlóközpontokat, otthonokat, oktatási intézményeket, üzleteket, irodaházakat, parkokat és tömegközlekedési eszközöket értek csapások az elmúlt hetekben

– mondta Joyce Msuya, a humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettes az ENSZ Biztonsági Tanácsának az ukrajnai humanitárius helyzettel foglalkozó ülésén.

Az ENSZ emberi jogi hivatala, amely az áldozatok számát ellenőrzi, azt mondta, hogy 

májusban legalább 174 civil halt meg és 690 sebesült meg, több mint felét a harkivi harcoknak tulajdonítják.

„A Nemzetközi Migrációs Szervezet becslései szerint legalább 18 100 ember kényszerült újonnan lakóhelye elhagyására Harkiv térségében” – jegyezte meg Msuya.

Mint ismert, Oroszország május 10-én indított újabb offenzívát az északkeleti Harkiv régióban, amelynek eredményeként az elmúlt 18 hónap legnagyobb területi nyereségeit érte el.

Msuya elmondta, hogy az ENSZ és humanitárius partnerei több mint 12 000 embernek nyújtottak segítséget, többek között élelmiszert, ruhát és készpénzt biztosítottak számukra egy Harkivban található tranzitközpontban. Hozzátette, hogy a frontterületeken maradt civilek szörnyű körülményekkel néznek szembe.

Sokan el vannak vágva az élelmiszertől, orvosi ellátástól, áramhoz és gázhoz való hozzáféréstől

– mondta Msuya.

Borítókép: Kiégett autóroncs és törmelékek mellett mentők Harkivban 2024. május 14-én, miután orosz rakéta-és siklóbomba-támadás érte a kelet-ukrajnai város egyik lakónegyedét. Ukrán források szerint legalább húsz ember, köztük három gyermek megsebesült (Fotó: MTI/EPA/Szergej Kozlov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.