Így választják ki az EU vezetőit

Szigorú szabályok hiányában a színfalak mögötti egyezkedések során választják ki az Európai Unió legfontosabb vezetőit.

Forrás: Politico2024. 06. 26. 18:22
Az újraválasztására pályázó Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a bizottság hetenkénti ülésére érkezik Brüsszelben 2024. június 26-án. Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön Brüsszelben találkozik az EU 27 vezetője, hogy eldöntsék, a három vezetői pozíciót ki fogja betölteni az Európai Unióban. Kedd óta a német Ursula von der Leyen, a portugál António Costa és az észt Kaja Kallas személye egyre biztosabb az Európai Bizottság, az Európai Tanács és a külügyi és biztonságpolitikai főképviselő pozíciókra nézve – közölte a Politico. 

Az új uniós vezetőség megválasztásának menete nagyrészt hagyományokra épül, nincsenek szigorú, kőbe vésett szabályok. Az európai választások eredményét kell „figyelembe venni”, amely viszont azt mutatja, hogy az egyik legdemokratikusabb gyakorlatban 373 millió polgár szavazhatott, és a francia, német és más országok szavazói olyan európai parlamenti képviselőket választottak, akik lényegesen konzervatívabbak, mint az előző csoport.

Az uniós választások után a legnagyobb képviselőcsoport, az Európai Néppárt (EPP) állíthat jelöltet az Európai Bizottság elnöki pozícióra. A „Spitzenkandidat”, vagyis a csúcsjelölt elképzelése azt hivatott elősegíteni, hogy az európai választók jobban befolyásolhassák, ki álljon a bizottság élén. A szocialisták, a második legnagyobb frakció, ezután Costát javasolták az Európai Tanács elnöki posztjára, míg a liberálisok Kallast a külügyi és biztonságpolitikai főképviselő pozícióra jelölték. 

Az Európai Parlament elnökét a 720 európai törvényhozó választja. A cél az, hogy az ötéves mandátumot megfelezzék úgy, hogy a jelenlegi elnök, Roberta Metsola (néppárti) két és fél évig folytatja a munkáját, majd átadja a helyét egy szocialistának.

Bár csütörtökön mind a 27 nemzeti vezető jelen lesz egy teremben, a döntéseket meghozó csoport jóval kisebb, és a választások előtti erőviszonyokat tükrözi. A három képviselőcsoport (a jobbközép, a szocialisták és a liberálisok) hat képviselője abban reménykedik, hogy a többiek még a héten aláírják a megállapodást.

Orbán Viktor miniszterelnök is nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy hat személy már döntésre jutott az európai unió vezetői kapcsán, elmondta:

Az EU vezetőinek minden tagállamot képviselniük kellene, nem csak a baloldaliakat és a liberálisokat!

Nem ő az egyetlen, aki elégedetlenségét fejezte ki a tárgyalásokkal kapcsolatban. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök teljes mértékben ki volt szorítva a tárgyalásokból, pedig Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciója a harmadik legnagyobb alakulat lett az Európai Parlamentben, megelőzve a liberálisokat.

A vezetők csütörtöki találkozóján még van lehetőség tiltakozni a színfalak mögött meghozott döntésekkel kapcsolatban.

Borítókép: Az újraválasztására pályázó Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a bizottság hetenkénti ülésére érkezik Brüsszelben 2024. június 26-án (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.