Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Bekérették Moszkvában az amerikai nagykövetet Szevasztopol támadása miatt

Washingtonnak azt üzente Moszkva, „nem maradnak büntetlenül” lépései.

Forrás: MTI2024. 06. 24. 17:37
Lynne Tracy, az Egyesült Államok oroszországi nagykövete. Fotó: Natalia Kolesnikova Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bekérette Lynne Tracy amerikai nagykövetet hétfőn az orosz külügyminisztérium, és tiltakozását fejezte ki nála az amerikai rakétákkal Szevasztopol ellen végrehajtott, civil áldozatokat követelő vasárnapi rakétacsapás miatt. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az ukrán fél kazettás robbanótöltetet hordozó amerikai ATACMS-rakétákkal támadta Szevasztopol polgári infrastruktúráját. A tájékoztatás szerint a légvédelmi erők négy rakétát lelőttek, egy a légvédelmi tűz hatására letért a röppályájáról, és a város felett felrobbant. A támadás áldozatai a tengerparton vagy a közelében tartózkodtak, az Ucskujevka park területén.

Mihail Razvozsajev, Szevasztopol kormányzója hétfőn bejelentette, hogy a vasárnapi rakétatámadás következtében négy ember – köztük két gyermek – életét vesztette, és 153-an megsebesültek; 82 ember – köztük 27 gyermek – kórházi ellátásra szorult. Mihail Murasko egészségügyi miniszter bejelentette, hogy 22 sebesültet – köztük 11 gyereket – moszkvai egészségügyi központokba szállítanak át kezelésre.

Az orosz külügyminisztériumban Lynne Tracyvel, az Egyesült Államok oroszországi diplomáciai képviseletének behívott vezetőjével a június 24-én lefolytatott beszélgetés során demars hangzott el a Washington által védelmezett és felfegyverzett kijevi rezsim újabb véres bűncselekményével kapcsolatban, amely célzott, számos áldozatot, köztük gyermekeket is követelő rakétatámadást hajtott végre Szevasztopol békés lakossága ellen

– közölte a tárca.

Az orosz fél hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok hibrid háborút folytat Oroszország ellen, és tényleges részese lett a konfliktusnak azzal, hogy az ukrán fegyveres erőket korszerű fegyverekkel látja el, amelyek esetében a célravezetést és a repülési feladatok bevitelét amerikai katonai szakemberek végzik el. A moszkvai diplomáciai tárca szerint ezért Washingtont a „kijevi rezsimmel” azonos felelősség terheli az atrocitásért. „A nagykövettel közölték, hogy Washington ilyen lépései, amelyek célja Ukrajna nácibarát hatóságainak arra való ösztönzése, hogy az »utolsó ukránig« folytassák a harcot azáltal, hogy kiadta az engedélyt orosz területek mélyére irányuló csapásokra, nem maradnak büntetlenül. Válaszintézkedések mindenképpen következnek majd” – hangzott a Moszkvában kiadott tájékoztatás.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő barbárnak minősítette a Szevasztopol elleni rakétatámadást. Ő is arra figyelmeztetett, hogy következményei lesznek a civilek halálát okozó rakétatámadásban való amerikai szerepnek, és rámutatott, hogy „nem ukránok” végzik el a műszakilag bonyolult rakéták célravezetését.

Felszólította az újságírókat: kérdezzék meg az európai és amerikai államfők szóvivőitől, hogy „miért gyilkol orosz gyerekeket a kormányuk”? Közölte, hogy nem született döntés a krími turistaszezon felfüggesztéséről a vasárnapi rakétatámadás nyomán. Hétfőt gyásznappá nyilvánították az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Szevasztopolban és a Krími Köztársaságban.

Borítókép: Lynne Tracy, az Egyesült Államok oroszországi nagykövete (Fotó: AFP/Natalia Kolesnikova)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.