Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Jó hír érkezett a kárpátaljai magyaroknak

„Megszületett a megállapodás az ukrán tárgyalási keretről, és a magyaroknak jó hír, hogy a kárpátaljai magyarság jogvédelmét sikerült hivatalosan is Ukrajna csatlakozási folyamatának részévé tenni, ez immár nem kétoldalú, hanem európai kérdéssé vált” – írta az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára Facebook-oldalán szombaton.

Forrás: MTI2024. 06. 15. 10:57
Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára napirend elõtti felszólalásra válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén 2024. április 30-án.
Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára napirend elõtti felszólalásra válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén 2024. április 30-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zsigmond Barna Pál közölte: ez azt jelenti, hogy Ukrajnának a magyarság képviselőinek bevonásával kisebbségi akciótervet kell készítenie, külön kitérve a kisebbségi nyelvek és a kisebbségi nyelvű oktatás kérdéseire.
Ezenfelül Ukrajna kötelezettséget vállalt a magyar kormány által 11 pontban foglalt problémák kezelésére és elvárások teljesítésére, illetve az 1991-es magyar–ukrán alapszerződés tiszteletben tartására – emelte ki.


A megállapodás szerint Ukrajna vállalásainak teljesítését az Európai Bizottság is ellenőrzi és arról jelent a tagállamoknak – tette hozzá.
Úgy folytatta, hogy a vállalásokat Ukrajnának a csatlakozási folyamatban a továbblépéshez teljesítenie kell, a visszalépést pedig a vállalások tiltják.
„A kormány álláspontja végig következetes volt, egy centit nem engedünk a magyar kisebbség érdekvédelméből, számunkra ez nem lehet alku tárgya. A Fidesz–KDNP által elért választási eredménynek köszönhetően a kárpátaljai magyarság is rendelkezik képviselettel az EP-ben, itt is fellépünk a vállalások betartása érdekében. Minden magyar felelős minden magyarért” – fogalmazott Zsigmond Barna Pál.

Borítókép: Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. április 30-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.