Manfred Weberhez és a háborúzni vágyó blokkhoz kötelezné magát Magyar Péter

A mutyizós Manfred Weber – az Európai Néppárt elnöke, aki a saját házát bérelte magának irodaként brüsszeli pénzből – nem csupán a személyes bosszú érdekében használja fel a hatalmát, de arra is, hogy belerántsa Európát a háborúba. Most pedig Magyar Péterrel találkozik Budapesten, hogy biztosítsa a magyar jelenlétet a háborúpárti néppártban.

2024. 06. 14. 4:59
European elections in Bavaria - CSU
Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke a Keresztényszociális Unió pártközpontjában elhalad egy plakát mellett, amelyen az ő képmása látható a CSU választási buli felé. Fotó: Peter Kneffel Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapestre érkezik Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője, hogy Magyar Péterrel tárgyaljon. Mint ismert, a Tisza párt alelnöke jelezte, hogy a néppárthoz szeretne csatlakozni az új európai parlamenti ciklusban. Magyar azt állítja, hogy békepárti, most azonban olyan pártcsaládhoz készül csatlakozni, ahol alapvető feltétel Ukrajna támogatása és Oroszország legyőzése a csatatéren.

Ukrajna Európa, Európa Ukrajna. Nem számít, mennyi ideig tart, Oroszországot le kell győzni Ukrajnában

 – írta közösségi oldalán januári kijevi látogatása során Manfred Weber. A mutyis Weber néven elhíresült bajor politikus évek óta a háborút élteti, rengeteg olyan kijelentést tett, amely szerint Európának készülnie kell a háborúra. Az egyik legnépszerűbb mantrája, hogy az európaiaknak készen kell állniuk az Oroszország elleni háborúra, és nem számít, mennyi ideig tart, Oroszországot le kell győzni.

 

A békepárti álláspont elutasítva

Manfred Weber kijelentette, hogy az európaiaknak az Egyesült Államok támogatása nélkül kell felkészülniük a háborúra.

Függetlenül attól, hogy kit választanak meg Amerikában, Európának képesnek kell lennie arra, hogy önállóan megállja a helyét külpolitikai szempontból, és képesnek kell lennie arra, hogy önállóan megvédje magát

– nyilatkozta Weber januárban a Politicónak.

Fel kell gyorsítanunk az európai védelmi pillér létrehozását. Láttuk, hogy Európa felkészültsége a háborúkra és konfliktusokra milyen határokat mutat, ezért gyorsan fel kell fejlesztenünk kapacitásainkat. Európa legnagyobb biztonsági fenyegetése ma Oroszország, és képesnek kell lennünk arra, hogy egyedül is megvédjük magunkat, függetlenül attól, hogy ki ül a Fehér Házban

– mondta Manfred Weber.

After the European elections - CSU
Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke az európai választások után sajtótájékoztatón vesz részt a CSU pártközpontjában. (Fotó: DPA Picture-Alliance/AFP/ Sven Hoppe)

„Ha meg akarjuk őrizni a békét, akkor együtt kell erősnek lennünk” – hangsúlyozta a mutyis Weber. A nyilatkozat az Európai Néppárt oldalán is olvasható.

A háborúpárti politikus márciusban Kijevben az Európai Pravdának már arról beszélt, hogy Európát egyfajta hadigazdálkodásra kell átállítani, és a nagy hatótávolságú tüzérségi rendszereket is tartalmazó további uniós fegyverszállításokat hiányolta. Weber egy német lapnak adott interjúban úgy fogalmazott, hogy sem ő, sem más brüsszeli politikus nem követeli az egész Európára kiterjedő kötelező sorkatonai szolgálatot. Annak ellenére állította ezt a politikus, hogy korábban azzal az őrült ötlettel állt elő, hogy minden uniós tagállamban hozzák vissza a kötelező sorkatonai szolgálatot

A sorkatonaság ügye pedig éppen Németországban került napirendre.

Mint arról a V4NA nemzetközi hírügynökség is beszámolt, a Kereszténydemokrata Unió és a Keresztényszociális Unió pártszövetségének (CDU/CSU) a pártkongresszusán megszavazták, hogy ismét napirendre tűzzék a kötelező katonai szolgálatot, és ígéretet tettek arra, hogy újra bevezetik, amint hatalomra kerülnek Berlinben.

Az Európai Néppárt (EPP) elnöke, a CSU politikusa a FOCUS online-nak adott interjúban az egyre egyoldalúbbá váló orosz–ukrán háború kapcsán úgy fogalmazott:

Putyin minden nap teszteli, meddig tud elmenni, különösen a finn és a balti határokon. Az egyetlen lehetséges válasz erre az európai egység és erő.

Az interjúban Orbán Viktort is élesen bírálta, amiért a magyar kormányfő ellenáll a háborúpárti törekvéseknek. Úgy fogalmazott:

Szabaduljunk meg az egyhangúság elvétől az uniós külpolitikában, hogy többé ne zsarolhasson bennünket Orbán, Magyarország miniszterelnöke!

Manfred Weber ezzel arra utalt, hogy megfosztanák az uniós országokat a korábban szerzett joguktól.

 

Ukrajna mindenekfelett 

Európa védelmi képességeinek javítása Weber szerint túlságosan lassú folyamat.

Most elég erősnek kell lennünk ahhoz, hogy megvédjük magunkat és kiálljunk Ukrajna mellett. Ezt a következő öt évben be kell bizonyítani. A cél: egy erős európai védelmi pillér, és hosszú távon egy európai hadsereg

– ezzel elismerve, hogy az uniós vezérelv kihúzni a háborút még legalább öt évig. Weber szerint Európának elrettentőerőt kell építenie – fogalmazott. Weber a nukleáris fegyvereket is szóba hozta.

Szeretném a nukleáris védelem európai dimenzióját hosszú távú célnak tekinteni. De amíg ez nem reális, addig el kell fogadnunk Macron ajánlatát, és most azon kell gondolkodnunk, hogy Franciaország nukleáris fegyverzetét hogyan lehet beágyazni az európai struktúrákba is

nyilatkozta a háborúpárti politikus.

Ukrajna oldalán akarunk állni, ezek ilyen idők. Ha meg akarjuk őrizni a békét az Európai Unióban, akkor meg kell erősítenünk Ukrajnát” – fejtette ki az Ukrajna iránt mindig és mindenben elkötelezett Weber.

A fenti nézeteit számos alkalommal megerősítette az elmúlt két évben – írt erről a Mandiner is.

 

A sorkatonaság új neve Nyugaton – terv a fiataloknak 

Lapunk már több cikkben is lerántotta a leplet arról, hogy régóta vágyott terv a kötelező sorkatonaság visszavezetése a németeknél. Németországban Boris Pistorius számos alkalommal a 2011-ben felfüggesztett kötelező katonai szolgálat visszaállítása mellett érvelt. E témáról lapunk is többször beszámolt.

Mint megírtuk, a Weber-tervként elhíresült ötlet első ízben a Junge Union javaslataként a nők és férfiak katonai szolgálatának bevezetésére Európa-szerte 2017-ben jelent meg.

Volodimir Zelenszkij (L) ukrán elnök és Borisz Pistorius (R) német védelmi miniszter egy sajtónyilatkozat során ölelkezik 2024. június 11-én. (Fotó: AFP/Jens Büttner)

Boris Pistorius német védelmi miniszter a minap bemutatta az erről szóló terveit. A tárcavezető visszaállítaná a katonai szolgálatra alkalmasak nyilvántartását. Érzékenyítik a lakosságot, s felkészítik az embereket arra, hogy ha megtámadják az országot, akkor harcolni kell.

Úgy tűnik, új módszert találtak Németországban arra, hogy elfogadtassák az emberekkel a sorkatonaságot, már úgy beszélnek róla, mint a fiataloknak szóló tervről.

 

Weber és a német hatalmi gőg

Manfred Weber azért támadja Orbán Viktort, mert a magyar kormányfő ellenzi leginkább Európában a háborút. Manfred Weber fél Orbán Viktortól. A német politikus nem felejtette el, hogy 2019-ben Orbán Viktor vétózta meg Manfred Weber brüsszeli pályafutását. Részben emiatt és a magyar kormányfő háborúellenes álláspontja miatt indított újabb támadást. 

A néppárti elnök attól tarthat, hogy ismét brüsszeli karrierje útjába fog állni a magyar miniszterelnök. Emlékezetes, 2019-ben azzal került a címlapokra a német politikus, hogy a saját házát bérelte magának irodaként brüsszeli pénzből. A háborús pszichózisban szenvedő vezetőknek nem tetszik Orbán Viktor békepárti álláspontja.

Az Európai Néppárt elnöke egy interjúban azt mondta, hogy „kezet nyújtunk a demokratikus Magyarországnak”. A politikus hozzátette: „Orbánnal azonban nem lesz együttműködés”.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója erre válaszul úgy fogalmazott:

Még a történelmi tapasztalatok fényében is megdöbbent, hogy a német hozzá nem értés milyen gyorsan válik német arroganciává.

Pontosan ez az, ami Manfred Weber pályafutását jellemzi, és sokatmondó az is, hogy Magyar Péter ehhez a politikushoz készül elköteleződni.

Borítókép: Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke a Keresztényszociális Unió pártközpontjában elhalad egy plakát mellett, amelyen az ő képmása látható a CSU választási bulija felé. (Fotó: DPA Picture-Alliance/AFP/Peter Kneffel)

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.