Megdöbbentő tényre derült fény a csimpánzok egészségéről

Rendkívül érdekes felfedezést tettek a tudósok a csimpánzokkal kapcsolatban. Kiderült, hogy a vadon élő példányok fájdalomcsillapító és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkező növényeket esznek, hogy meggyógyítsák magukat.

Forrás: BBC2024. 06. 21. 14:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fájdalomcsillapító és antibakteriális hatású növényeket esznek a sérült, illetve beteg csimpánzok, hogy meggyógyítsák magukat – derült ki a PLOS One tudományos folyóiratban közzétett tanulmányból. A tudósok Ugandában tanulmányozták a faj viselkedését. Amikor egy sérült állat valami különlegeset keresett az erdőből, hogy megegye, a kutatók mintát gyűjtöttek az adott növényből, és elemezték azt. A legtöbb vizsgált növényről kiderült, hogy antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik – írja a BBC.

Csimpánz
Csimpánz (Forrás: Pixabay)

A tanulmány szerzői úgy vélik, a csimpánzok akár az új gyógyszerek keresésében is segíthetnek. Lehetetlen minden növényt megvizsgálni a gyógyhatás szempontjából, de miért ne tesztelhetnénk azokat a növényeket, amelyeket a csimpánzok használnak? – mutatott rá Elodie Freymann, az Oxfordi Egyetem vezető kutatója.

Freymann az elmúlt négy évben több hónapon keresztül kísérte figyelemmel két csimpánzkolónia viselkedését az ugandai Budongo természetvédelmi területen. Kollégáival olyan példányoktól gyűjtöttek ürülék- és vizeletmintákat, amelyek a fájdalom jeleit mutatták, például sántítottak vagy furcsán tartották a testüket. Különös figyelmet fordítottak arra, ha egy sérült vagy beteg csimpánz olyasmit keresett, amit általában nem szokott megenni, például fakérget vagy gyümölcshéjat.

Ezeket a viselkedésbeli nyomokat kerestük, amelyek arra utalnak, hogy a növények gyógyhatásúak lehetnek

– magyarázta Freymann.

A kutató példaként említett egy hím csimpánzt, amely miután súlyosan megsebesült a keze, olyan páfrányokat keresett és evett meg, amelyeket társai nem fogyasztottak. Freymann és kollégái később elemezték ezt a – Christella parasitica – nevű növényt, és kiderítették, hogy erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

A kutatók végül tizenhárom növényfajból küldtek mintát a németországi Neubrandenburgi Alkalmazott Tudományok Egyetemére, ahol Fabien Schultz vizsgálta meg őket. Kiderült, hogy 

a minták kilencven százaléka gátolja a baktériumok növekedését, közel egyharmaduk pedig természetes gyulladásgátló hatással rendelkezik.

A vizsgálatban megfigyelt sérült vagy beteg csimpánzok közül mindegyik felépült. Hogy gyógyulásuk közvetlen következménye volt-e a vizsgált növények fogyasztásának, azt még nem merik százszázalékos biztonsággal kijelenteni a kutatók, de az eredmények rávilágítottak a hasonló megfigyelések fontosságára.

Borítókép: Csimpánz (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.