Élő közvetítés
Portugália
ÉLŐ
Szlovénia

Meloni beszámolt az Orbán Viktorral folytatott tárgyalás részleteiről + videó

Az olasz miniszterelnök támogatásáról biztosította a magyar kormányfőt.

2024. 06. 24. 20:47
ORBÁN Viktor; MELONI, Giorgia
Giorgia Meloni olasz kormányfő fogadja hivatalában Orbán Viktor miniszterelnököt Rómában 2024. június 24-én. Fotó: Fischer Zoltán Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök olaszországi látogatásra érkezett a római Palazzo Chigibe. Kézcsókkal köszöntötte a miniszterelnököt, Giorgia Melonit, majd felcsendült a két ország nemzeti himnusza. A találkozót az Európai Tanács csütörtökre és péntekre tervezett brüsszeli csúcstalálkozóját megelőzően tartották, ahol majd folytatódnak a tárgyalások csúcspozíciókról, valamint egy héttel Magyarország európai elnökségi szemesztere előtt, amely hivatalosan július 1-jén kezdődik és december 31-én ér véget. Az olasz és magyar miniszterelnök találkozóját közös sajtótájékoztató zárta, elsőként Giorgia Meloni számolt be a tárgyaláson érintett legfontosabb témákról.

Elmondta, hogy örömmel üdvözli a Rómába érkezett magyar miniszterelnököt.

Orbán Viktor a napokban több európai fővárost is felkeresett, hogy a július 1-jén kezdődő uniós soros elnökségről egyeztessen a tagországok vezetőivel, illetve ismertesse a prioritásokat. Az olasz miniszterelnök háláját fejezte ki, amiért Magyarország a prioritások között foglalkozik a demográfiai kihívással. „Erős Európára van szükség, amely főszerepet játszhat a világban, a népességfogyatkozás problémája az egész kontinenst érinti. Egyetlen ország sem éri el az elöregedő népesség pótlását, mely a népesség folytatását fenntarthatná. Ha nem sikerül a tendencia megfordítása közép- és hosszú távon, akkor tarthatatlan helyzetek alakulnak ki” – mondta az olasz miniszterelnök.

Meloni azt is hangsúlyozta, kitűnő kétoldalú kapcsolatok vannak Róma és Budapest között, Magyarország fontos európai partner és értékes NATO-szövetséges. Megelégedését fejezte ki az elmúlt hónapok intenzív politikai párbeszédéért, valamint a kereskedelmi kapcsolatok megerősödéséért. Azt is elmondta, hogy az olasz vállalatok kiemelt figyelemmel követik a magyar piac kínálta lehetőségeket az export és a beruházások tekintetében is.

Itália háláját fejezte ki a balkáni országokkal folytatott párbeszéd miatt is, hiszen mind Olaszország, mind Magyarország stratégiai fontosságúnak tartja őket.

Ebben a kérdésben tökéletes egyetértés van a két ország között. Meloni arról is beszámolt, hogy szó esett az orosz–ukrán konfliktusról is, köztudott, hogy a két ország álláspontja nem egyezik meg. A miniszterelnök kiemelte, határozottan értékeli, és hálás hogy Magyarország mindeddig az uniós és a NATO-üléseken is engedélyezte a tagországoknak és szövetségeseknek, hogy fontos kérdésekben megegyezés születhessen, még akkor is, ha nem teljesen értett egyet. A kontinens versenyképességének, védelmének, a kohéziós és agrárpolitikájának kérdésében is egyetértés van a felek között. Meloni hangsúlyozta, hogy Magyarország és Olaszország számára is prioritást élvez a tömeges illegális bevándorlás megállítása, a kontinens külső határainak védelme, az emberkereskedelem felszámolása, valamint a kiindulási és a tranzitországokkal folytatott partneri együttműködés, hiszen a migráció kiváltó okaira is hatni kell. Meloni azt is hangsúlyozta, hogy fontosnak tartja olyan új innovatív megoldások keresését, mint az albán–olasz együttműködés.

Nyilatkozatát zárva az olasz miniszterelnök háláját fejezte ki Orbán Viktornak látogatásáért, szerencsét kívánt az uniós soros elnökséghez és teljes támogatásáról biztosította a magyar kormányfőt.

Borítókép: Giorgia Meloni olasz kormányfő fogadja hivatalában Orbán Viktor miniszterelnököt Rómában 2024. június 24-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.