A szocialista spanyol kormányfő is érintett lehet felesége korrupciós botrányában

Pedro Sánchez feleségét pénteken hallgatják ki az egyik madridi bíróságon befolyással üzérkedés és korrupció gyanúja miatt, melyben felvetődött a miniszterelnök érintettsége is.

2024. 07. 19. 7:10
SÁNCHEZ, Pedro
Blenheim, 2024. július 18. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök érkezik az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik alkalommal tartott csúcstalálkozójára a blenheimi kastélyba 2024. július 18-án. Az elsõ EPC-találkozót 2022 októberében rendezték az oxfordshire-i kastélyban, ahol ezúttal több mint 45 európai vezetõt fogadnak. MTI/EPA/Neil Hall Fotó: Neil Hall
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatják a szocialista spanyol kormányfő feleségének bírósági kihallgatását. Begona Gómeznek péntek délelőtt kell megjelennie a bíró előtt, mert befolyással üzérkedéssel és üzleti korrupcióval gyanúsítják. Eredetileg július 5-re idézték be, de akkor végül ismeretlen okból megszakították és elnapolták a meghallgatását.

Az ügyében eljáró bíróság ismét engedélyezte, hogy a nő a pozíciójából fakadóan kedvezményben részesüljön, és a főbejárat helyett a garázson keresztül lépjen be az épületbe.

Ezt az intézkedést az indoklás szerint azért hozták, hogy biztosítsák Gómez és a többi résztvevő biztonságát, valamint a bíróság zavartalan működését. Sánchez felesége ezúttal is kérvényezte, hogy vallomástételéről ne készítsenek videofelvételt, csak hanganyagot. A bíró azonban ezt várhatóan ugyanúgy elutasítja majd, mint legutóbb.

A spanyol kormányfő neje az elmúlt években a pozícióját kihasználva állami szerződésekhez és támogatásokhoz segíthetett hozzá olyan cégeket és magánvállalkozókat, amelyek és akik az ismeretségi körébe tartoznak. Egyebek mellett felvetődött, hogy közreműködött az Air Europa megmentésére szánt állami támogatás odaítélésében, de a madridi Complutense Egyetem könyvvizsgálója is azt állítja, hogy Gómez legalább egy szabálytalan szerződést kötött a Versenyképes Társadalmi Átalakulás Tanszékének igazgatójaként a Making Science nevű technológiai vállalattal, amely a tanszék beszállítója. Az egyetem szerint a nő figyelmen kívül hagyta az érintett állami szerződés előkészítésére és odaítélésére vonatkozó előírásokat. A bíróság a napokban már kihallgatott egy az ügyben érintett vállalkozót, Carlos Barrabést, akinek cége több közbeszerzési szerződést is elnyert az elmúlt években. Azt vallotta, hogy Pedro Sánchez felesége két ajánlólevelet írt alá neki, majd hozzátette azt is, hogy a koronavírus-járvány után kétszer találkozott a kormánypalotában a miniszterelnökkel és a feleségével.

A jobboldali Vox szerint utóbbi megerősíti azt a gyanút, miszerint a kormányfő mindvégig tisztában volt felesége lépéseivel, sőt nem kizárt, hogy ő maga is részt vett a szabálytalan szerződések létrehozásában.

Pedro Sánchez továbbra is állítja, hogy a felesége elleni feljelentés szélsőjobboldali álhíreken alapszik. Ezzel kapcsolatos felháborodásának hangot adva a szerdai kongresszusi ülésen bejelentett egy úgynevezett regenerációs tervet, amelynek fő intézkedései között szerepel a spanyol média átvilágítása és nagyobb felügyelete. A miniszterelnök egyebek mellett úgy tervezi megállítani a hamis hírek terjedését és erősíteni a hiteles tájékoztatást, hogy törvénnyel kötelezi a sajtóorgánumokat arra, hogy közzétegyék részvényeseik és támogatóik nevét. Emellett közölte, hogy szorgalmazni fogja az állami reklámok korlátozását is úgy, hogy azok kapjanak több pénzt, akiknek nagyobb az olvasói bázisuk.

 

Borítókép: Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök érkezik az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik alkalommal tartott csúcstalálkozójára a blenheimi kastélyba 2024. július 18-án (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.