Egységnyilatkozatot írtak alá a palesztin csoportok képviselői Pekingben

A Fatah, a Hamász és más palesztin csoportok képviselői kedden közös egységnyilatkozatot írtak alá Pekingben, a megállapodásban a köztük lévő megosztottság megszüntetésére és a palesztin egység megerősítésére tettek ígéretet – közölte a kínai állami média kedden.

Forrás: MTI2024. 07. 23. 9:47
Szanaa, 2024. július 5. A jemeni síita húszi felkelõk támogatói palesztin zászlókat lengetnek az Izrael és az Egyesült Államok elleni tüntetésen Szanaában 2024. július 5-én. A húszik a Hamász palesztin szélsõséges szervezet és Izrael között a Gázai övezetben zajló konfliktus kiújulása óta számos drón- és rakétatámadást hajtottak végre a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben közlekedõ kereskedelmi hajók, valamint brit és amerikai hadihajók ellen. MTI/EPA/Jajha Arhab Fotó: Jajha Arhab
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gázai övezet háború utáni jövőjét megvitatva, a két rivális csoport tizenkét másik palesztin politikai frakcióval együtt ülésezett vasárnap óta a kínai fővárosban. A megbeszéléseket kedden zárták le, majd Vang Ji kínai külügyminiszterrel is találkoztak – jelentette a CGTN kínai tévécsatorna.

Kína határozottan támogatja a palesztin nép igazságos ügyét legitim nemzeti jogainak helyreállításában, és támogatja az összes palesztin frakció párbeszéd útján történő megbékélését. Erre vonatkozóan töretlen erőfeszítéseket tettünk és teszünk

– mondta Mao Ning külügyi szóvivő hétfőn.
A Hamász hétfői közleménye szerint a tizennégy palesztin frakció egy Kínában tartott megbékélési csúcstalálkozón megállapodást ír alá, amelynek értelmében „ideiglenes nemzeti egységkormányt alakítanak, mely az összes palesztin terület felett rendelkezik majd”".

Ezt a kormányt a tizennégy aláíró frakció konszenzusával és az elnök döntése alapján alakítanák meg, és a palesztin alaptörvény szerint irányítanák – olvasható a közleményben.

A két rivális frakció már többször is tárgyalt az egység előmozdításáról azóta, hogy a Hamász fegyveresei 2007-ben egy rövid háborúban kiűzték a Fatahot a Gázai övezetből. Legutóbb április végén tárgyaltak Pekingben, ahol már kifejezték hajlandóságukat a megbékélés felé.
Kína régóta elismeri a palesztin államot, és többször is közvetítőként lépett fel a térség konfliktusainak rendezésében: 2023 márciusában Kína volt a házigazdája a Szaúd-Arábia és Irán között tárgyalásoknak is, amelyeken a két regionális nagyhatalom megállapodott a diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról.

Borítókép: A jemeni síita húszi felkelők támogatói palesztin zászlókat lengetnek az Izrael és az Egyesült Államok elleni tüntetésen Szanaában 2024. július 5-én (Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.