Ezért puccsolhatta meg a volt elnök Joe Bident

Barack Obama soha nem volt jó viszonyban Joe Bidennel, ellenben Kamala Harris mindig is a kedvence volt.

2024. 07. 27. 15:37
Barack Obama volt elnök még ma sem engedte el Kamala Harris kezét és karrierjét (Fotó: AFP) Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnök váratlan bejelentését követően – amellyel visszalépett az elnökjelöltségtől – Peter Schweizer politikai tanácsadó és író a 2008-as politikai helyzettel lát párhuzamot. A szakértő egy interjúban Obama-puccsnak nevezte a történteket, úgy gondolja ugyanis, hogy Barack Obama már régóta szőtte a terveit, amelyekkel leválthatja Bident.

Nyílt titokként kezelik Washingtonban, hogy nem hivatalosan Barack Obama volt elnök mozgatja a szálakat volt alelnöke, Biden kormányának irányításában – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Joe Biden vezet, de Barack Obama mutathatja az utat az elnöknek (Fotó: AFP)
Joe Biden vezet, de Barack Obama mutathatja az utat az elnöknek (Fotó: AFP)

Ennek ellenére az is köztudott, hogy a két férfi valójában soha nem jött ki egymással igazán – ez leginkább akkor látszódott, amikor 2016-ban Obama inkább Hillary Clintont támogatta Biden helyett. Most, hogy a demokraták Kamala Harris alelnök jelölése köré próbálják tömöríteni a bázisukat, érdekes összehasonlítani, milyen múltja van Obamának mindkettőjükkel.

Azt kell megérteni, hogy Barack Obama sosem kedvelte igazán Joe Bident, akit valósággal ráerőltettek, amikor Obama 2008-ban indult az elnökválasztáson. A Demokrata Párt vezetése akkor úgy gondolta, hogy Obamának szüksége van egy tapasztalt emberre maga mellett

– mondta Peter Schweizer, aki arra utalt, hogy Obama akkoriban még csak néhány éve politizált a szenátusban.

Ezzel ellentétben Obama és Harris mindig is kiváló viszonyban voltak. Már jóval azelőtt barátok voltak, hogy Barack Obama bekerült volna az amerikai szenátusba. Amikor Harris lett a San Franciscó-i kerületi ügyész, Barack Obama többször is ellátogatott oda, hogy támogassa szövetségesét. Egyes beszámolók szerint annyira jó kapcsolatot alakítottak ki egymással, hogy az elnök még azt is megengedhette magának, hogy egy beszédében az ország legcsinosabb ügyészének nevezhette Harrist. Amikor Harris maga is indult a szenátusi választáson, a média profilozói „a női Obama”-ként kezdték emlegetni.

Igen közeli a viszony Kamala Harris alelnök és Barack Obama volt elnök között (Fotó: AFP)
Igen közeli a viszony Kamala Harris alelnök és Barack Obama volt elnök között (Fotó: AFP)

Ezek fényében egyértelműnek tűnik, hogy jelen esetben Barack Obama volt az, aki a korábbi magas rangú tisztviselők közül a színfalak mögött azt erőltette, hogy Joe Bidennek vissza kell lépnie az elnökjelöltségtől

– szögezte le a politikai tanácsadó.

Borítókép: Barack Obama volt elnök még ma sem engedte el Kamala Harris kezét és karrierjét (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.