Kettős mérce az EP-ben, a balliberális többség nem akarja elítélni a Donald Trump elleni merényletet

A tegnap megkezdődött júliusi strasbourgi plenáris ülésen már megválasztották az EP elnökét és az alelnököket. Gál Kinga a mai ülésen hangsúlyozta, szégyentelen paktum áll a szavazás hátterében, s ez tiszteletlenség a választópolgárokkal, a parlament saját szabályaival és a jogállamisággal szemben is. Az Európai Parlament balliberális többsége ugyanakkor nem akarja elítélni az erőszakot, nem akarja elítélni a Donald Trump elleni merényletet.

2024. 07. 17. 8:59
Az Európai Parlament épülete Strasbourgban Fotó: Purger Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódott a strasbourgi plenáris ülés, ma az derül ki, hogy melyik öt EP-képviselőt választják meg a háznagyi pozíciókra. Az öt quaestor az elnökkel és a tizennégy alelnökkel együtt alkotja a parlament elnökségét. Az elnökség pedig a parlament zavartalan működésének szabályait határozza meg. 

Az elnökség tagjainak megválasztásakor a képviselőcsoportok arra kellene figyeljenek, hogy az alelnökök és a quaestorok nagyjából tükrözzék a képviselőcsoportok méretét. 

A Patrióták Európáért frakció Szekeres Pál EP-képviselőt jelölte az Európai Parlament egyik háznagyi pozíciójára. 

A tervek szerint a mai plenáris ülésen a képviselők megvitatják az Ukrajnának szánt támogatás kérdéskörét is. Az ülés kezdetén több kérés is érkezett arra vonatkozóan, hogy kiegészüljön a napirend, így szerdán a Donald Trumppal amerikai elnökjelölttel szemben elkövetett merényletről is szó eshetett volna az EP-ben, Gál Kinga képviselő kérésére, aki hangsúlyozta: 

Mi úgy gondoljuk, hogy a politikai erőszaknak nincs helye társadalmunkban. A parlamentnek el kell ítélnie a politikai erőszak minden formáját, beleértve azokat is, amelyek szuverenista, hazafias politikusok ellen irányulnak.

Ám a kezdeményezést nem szavazták meg, így a kettős mérce újra megnyilvánult – vallotta Gál Kinga. 

Az Európai Parlament balliberális többsége nem akarja elítélni az erőszakot, nem akarja elítélni a Donald Trump elleni merényletet

– közölte a Facebookon tett bejegyzésében Gál Kinga 

Mi, a Patrióták Európáért frakció ezzel szemben határozottan elítéljük az erőszak minden formáját a politikai életben. A frakció nevében ezért plenáris vitát és határozatot kezdeményeztünk ma reggel a témában, melyet az EP balliberális többsége leszavazott. A kettős mérce újra megnyilvánult: hazafias, patrióta érzelmű politikusok ellen elkövetett erőszak kapcsán nem hajlandóak szót emelni

– tette hozzá.

 

Továbbá a Patrióták Európáért első alelnöke említést tett arról is, hogy a tegnapi plenáris ülésen egyik jelölt sem került be a pártcsaládból az EP alelnökeinek soraiba, amit tiszteletlenségnek nevezett: 

A képviselőcsoportok tegnapi szavazási magatartása, amely hátterében néhány szégyentelen paktum áll, és amely a hazafiakat eltiltja az őket megillető parlamenti pozícióktól, tiszteletlenség 18 millió választópolgárral szemben, és tiszteletlenség a parlament saját szabályaival és a jogállamisággal szemben.

Ukrajna támogatása kapcsán felszólalt Jordan Bardella is, a Patrióták Európáért vezetője, aki hangsúlyozta, hogy a folyamatos támogatás nyújtására tett javaslat negatív hatással lenne a tagállamok gazdaságára, valamint védelmébe vette Orbán Viktor magyar miniszterelnök békemisszióját is:

Nem vádolhatjuk Magyarországot azzal, hogy negatívan befolyásolja az eseményeket, amikor megpróbál tárgyalásokat kezdeményezni mindkét féllel.

 

Borítókép:Az Európai Parlament épülete (Fotó: MTI/Purger Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.