Orbán Viktor is reagált a kijevi gyermekkórház elleni rakétatámadásra

A miniszterelnök szerint szintet lépett az orosz–ukrán háború kegyetlensége.

2024. 07. 09. 16:07
ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben 2024. július 1-jén. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A tegnapi Kijev elleni tragikus és szörnyű támadás igazolta a félelmeinket: ahogyan az várható volt, az orosz–ukrán háború kegyetlensége szintet lépett. Pontosan ezért kezdtünk békemisszióba kilenc nappal ezelőtt” – írta Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán kedden. Hozzátette: „A növekvő háborús szenvedés arra kellene sarkallja a világhatalmakat, hogy feladják a háborúpárti politikát, és helyette egy békepárti politikával elvezessék Oroszországot és Ukrajnát a tűzszünethez és a béketárgyalásokhoz. Csak így előzhetjük meg azt a ma még beláthatatlan mértékű pusztítást, amely előttünk áll a következő hónapokban” – hívta fel a figyelmet.

Mint ismert, Kijev ellen hétfőn indult nagy orosz rakétatámadás: a fővárosban a reggeli órákban számos robbanás történt, hosszú idő óta a mostani volt az első alkalom, hogy napközben ilyen csapásra kerül sor. Kijevben áldozatokról is beszámoltak, a főváros polgármestere szerint egy gyermekorvosi intézményt ért találat, egyes jelentések szerint az Ohmatdit gyermekkórház épületéről van szó. A gyermekkórház elleni támadást Volodimir Zelenszkij elnök és Andrij Jermak is megerősítette – írta meg a BBC ukrán oldala. A kijevi városi katonai közigazgatás szerint öt ember vesztette életét, Vitalij Klicsko kijevi polgármester pedig 16 sebesültről számolt be, közülük hét gyermek.

Arról, hogy melyik fél követte el a támadást, egymásnak ellentmondó információk jelentek meg: miközben a Kreml szerint ukrán légvédelmi rakéta találta el az intézményt, az ENSZ orosz rakétára gyanakszik. Az éjszaka folyamán több ország és nemzetközi szervezet is elítélte a támadást, akkor a közlemények „orosz rakétacsapásról” szóltak.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben 2024. július 1-jén (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.