Két életmű alkotásai a Magyar Nemzeti Galéria különleges estjén

Kiállítások, tárlatvezetések, kurátori előadás, workshop, élő zene és borkóstoló is várja a közönséget a Magyar Nemzeti Galéria múzeum+ estjén, október 16-án. A rendhagyó múzeumi program résztvevői elsők között ismerhetik meg az intézmény legújabb, A Galimbertik című időszaki kiállítását. A tárlat Galimberti Sándor és felesége, Dénes Valéria életművét mutatja be, akik a mai napig az egyetemes művészet ünnepelt állócsillagainak számítanak.

2024. 10. 06. 18:45
Magyar Nemzeti Galéria
Galimberti Sándor Gyümölcscsendélet című alkotásának egy részlete Forrás: Mng.hu
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Galimberti házaspár tagjai a XX. századi modern magyar festészet meghatározó szereplői voltak. A Magyar Nemzeti Galéria tárlata a művészpár munkásságát korábban még sosem látott teljességében tárja majd a közönség elé. Olyan alkotások is megtekinthetők lesznek, amelyeket korábban még nem láthatott a publikum.

Magyar Nemzeti Galéria
A Magyar Nemzeti Galéria tárlatán láthatjuk Dénes Valéria Kék vázában rózsaszínű virágok című festményét is. Fotó: Mng.hu

A Magyar Nemzeti Galéria különleges programra hívja a művészetkedvelőket

A múzeum+ eseményen a kiállítás kurátora, Barki Gergely művészettörténész betekintést nyújt a kettős életműkutatás kulisszái mögé. Előadásának hallgatói megismerhetik a bűnügyi nyomozásokhoz hasonló szakmai munkát, valamint a két életmű legfontosabb alkotásait.

Juhász Anna irodalmár rendhagyó tárlatvezetésének közönsége pedig egy különleges irodalmi sétán is részt vehet.

Az est további tárlatvezetései a Galimberti házaspár kortársaira összpontosítanak.

Hegedűs Alexandra képzőművész Henri Matisse magyar művészekre gyakorolt hatását ismerteti majd, Sepsey Zsófia művészettörténész pedig a francia fővárosban kalauzolja az érdeklődőket.

A XIX. századi gyűjteményben Molnár Brigitta művészettörténész Szinyei Merse Pál Lila ruhás nő című festményét mutatja be. A tárlatvezetés során kiderül, hogy kit ábrázol az egyik legismertebb, százötven évvel ezelőtt, 1874-ben született magyar festmény, és mi a jelentősége a Szinyei-életműben.

Turcsányi Janka és Gábor-Nagy Nóra zongoraművészek négykezes zongorakoncerttel várják a közönséget, 19 és 21 óra között pedig a Galimbertik festményei által ihletett vászontáskákat készíthetnek a látogatók.

A programról további információk a Magyar Nemzeti Galéria honlapján érhetők el.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.