Káosz vár az Európai Unió egyetlen atomhatalmára?

A szélsőjobboldal szerezte a legtöbb szavazatot, mégis a baloldal nyert a franciaországi választásokon. Hogy történhetett ez a politikai paradoxon? Ki fog így kormányt alakítani Párizsban? Káosz vár az Európai Unió egyetlen atomhatalmára? Csepeli Rékát, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Európa Stratégia Kutatóintézet kutatóját kérdeztük.

2024. 07. 09. 15:18
LE PEN, Marine
Henin-Beaumont, 2024. június 30. Marine Le Pen, a jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) párt nemzetgyûlési frakcióvezetõje sajtótájékoztatója után az észak-franciaországi Henin-Beaumontban 2024. június 30-án, miután az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint pártja vezet az elõrehozott parlamenti választások elsõ fordulójában. A több mint 49 millió választópolgár a francia parlament, a nemzetgyûlés alsóházának 577 képviselõjét választja meg öt évre. MTI/AP/Thibault Camus Fotó: Thibault Camus
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tudta megismételni az európai parlamenti és az előre hozott nemzetgyűlési választás első fordulójának remek eredményét a Nemzeti Tömörülés. Az ígéretes felmérések dacára Marine Le Pen pártja nemhogy abszolút többséget nem szerzett, de Emmanuel Macron alakulata, valamint egy új baloldali szövetség mögött csak a harmadik legnagyobb erő lett (lásd grafikánkat). Mi okozta a fordulatot?

 

– Emmanuel Macron kampányában „kibiztosított egy gránátot”: a szélsőségesek hatalomra kerülésével, kormányozhatatlansággal, sőt egyenesen polgárháborúval riogatott – magyarázta lapunk megkeresésére az eredményeket Csepeli Réka. A Franciaország-szakértő hozzátette, a francia elnök taktikája mellett legalább ilyen fontos volt, hogy hirtelen összeállt egy baloldali szövetség, melynek köszönhetően több száz körzetben léptek vissza egymás javára. Emlékeztetett, hogy a legtöbb szavazatot még így is a Nemzeti Tömörülés kapta, ám a sajátos francia választási rendszer miatt – melynek reformjával Emmanuel Macron adós maradt – ez a mandátumok számában nem tükröződik.

Ha kormányra még nem is kerültek, a szélsőjobboldaliként számontartott párt így sem lehet csalódott. A szakértő rámutatott, történelmi fordulat történt Franciaországban, a mérsékelt erők váltógazdaságának már biztosan vége. A szélsőjobboldalra választásról választásra többen szavaznak, mára minden társadalmi csoportban és korosztályban ez a legnépszerűbb párt. 

A kérdés csak az, hogy meddig, és milyen módszerekkel lehet megakadályozni a Nemzeti Tömörülés hatalomra kerülését

– magyarázta.

Még most sem dőlt el semmi, mivel senki nem kapott abszolút többséget, koalíciós kényszerben van minden politikai erő. Hiába ajánlotta fel lemondását, átmeneti megoldásként – már csak a közelgő Olimpia miatt is – marad Gabriel Attal kormányfő. Hogy Franciaország ne váljon kormányozhatatlanná, Csepeli Réka alapvetően öt lehetséges forgatókönyvet vázolt:

  1. Német típusú széles koalíciót. Viszont ez nehezen elképzelhető, mert ez távol áll a francia hagyományoktól, és egyetlen alakulat sem szeretne szövetségre lépni Emmanuel Macronékkal, akiktől elfordultak a választók.
  2. Kisebbségi kormányt akár az Új Népfront, akár Emmanuel Macronék soraiból. Viszont ez állandó bizalmatlansági indítványoknak lenne kitéve.
  3. Olasz mintájú szakértői kormányt. Csakhogy ha nem is példátlan, de ez is szokatlan a franciáknál, ráadásul legfeljebb átmenetileg működhetne.
  4. Új választásokat. Viszont erre leghamarabb 2025 júliusában kerülhet sor, mert a francia alkotmány kizárja, hogy a következő egy évben ismét feloszlassák a nemzetgyűlést.
  5. Emmanuel Macron lemondhat. Erre szinte semmi esély nincsen, már csak azért sem, mert pártja az előzetes felmérésekhez képest jó eredményt ért el.

A francia elnök távozása már csak azért is valószínűtlen, mert a következő, 2027-es voksoláson a két ciklusát kitöltő Emmanuel Macron már biztosan nem indulhat. A pártok nyilvánvalóan már ezt is szem előtt tartják. 

 

MACRON, Emmanuel
Fotó: Mohamed Badra

Csepeli Réka rámutatott, hogy a szélsőjobboldal folyamatos előretörése itt is egyértelmű: már 2002-ben az akkori Nemzeti Frontot vezető Jean-Marie Le Pen volt Jacques Chirac ellenfele, legutóbb pedig 2017-ben és 2022-ben is Marine Le Pen jutott a második fordulóba. A Nemzeti Tömörülés célja tehát borítékolható, kérdés, hogy ki áll majd vele szemben. A szakértő szerint a most ad hoc összeálló szélsőbaloldali tömörülés is közös jelölttel készülhet, de személye még bizonytalan. Emlékeztetett, azt máris siettek leszögezni, biztosan nem Jean-Luc Mélenchon lesz a zászlóvivőjük, aki antiszemita, sőt a Hamászt támogató kijelentései miatt sokak számára vállalhatatlan.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.