Többször méltatta a magyar kormány politikáját Trump alelnökjelöltje

Könyvét a német kancellár is megkönnyezte, többször kiállt Magyarország és a magyar kormány politikája mellett, szkeptikus Ukrajna támogatásával kapcsolatban – ő J. D. Vance, Donald Trump volt amerikai elnöknek, a republikánusok immár hivatalos elnökjelöltjének választása az alelnöki posztra.

2024. 07. 16. 7:50
Day 1 - Republican Party presidential nominating convention
Borítókép: Az ohiói amerikai szenátor és a 2024-es republikánus alelnökjelölt, J. D. Vance részt vesz a 2024-es republikánus nemzeti kongresszus első napján, a Wisconsin állambeli Milwaukee államban. (Fotó: Brendan SMIALOWSKI / AFP) Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többször méltatta a magyar kormány politikáját J. D. Vance amerikai szenátor, akit Donald Trump a jelenleg is zajló Republikánus Nemzeti Konvención nevezett meg alelnökjelöltjeként. A 39 éves, és ezzel az amerikai politikai elitben kifejezetten fiatalnak számító szenátor az elmúlt években a magyar családpolitikát és oktatáspolitikát is példaként állította az amerikaiak elé.

Day 1 - Republican Party presidential nominating convention
Az Egyesült Államok volt elnöke és 2024-es republikánus elnökjelölt Donald Trump (b) az ohiói amerikai szenátorral és a 2024-es republikánus alelnökjelölttel, J. D. Vance-szel (j) áll a 2024-es republikánus nemzeti kongresszus első napján a Wisconsin állambeli Milwaukee-ban. (Fotó: Brendan Smialowski/AFP)

2021-ben, még szenátorjelöltként egy konferencián a „gyermektelen baloldalt” okolta az Egyesült Államok problémáiért, mert „nem fizikailag elkötelezettek az ország jövője iránt”. Példaként hozta fel a demokraták több magas rangú politikusát, kezdve Kamala Harris alelnökkel.

Ezzel szemben Magyarországon hiteleket adnak a friss házasoknak, amelyeket később elengednek, ha a pár együtt marad, és gyermekeket vállalnak – példálózott Vance.

Miért ne lehetne ezt itt is megtenni? Miért nem tudjuk ténylegesen elősegíteni a családalapítást?

– idézte az akkor még szenátorjelölt szavait a The Guardian brit napilap 2021-ben.

Egy másik alkalommal az amerikai egyetemek baloldali elfogultságáról beszélt a CBS amerikai hírtelevízió műsorában. A szenátor szerint az amerikai felsőoktatási intézményeket már most is „baloldali alapítványok irányítják”, és az adófizetőknek vajmi kevés beleszólásuk van abba, hogy mire költik a pénzüket.

Az egyetemek Amerikában a társadalmi szerződés részét képezik, és ha nem oktatják jól a gyerekeinket, de a következő generációt a diákhitel-adósság hegyei alá temetik, akkor nem teljesítik az alku rájuk eső részét – hangsúlyozta Vance.

Az az elképzelés, hogy az adófizetőknek legyen némi befolyásuk arra, hogy a pénzüket hogyan költik el ezeken az egyetemeken, ez egy teljesen észszerű dolog, és valóban úgy gondolom, hogy [Orbán Viktor] hozott néhány okos döntést, amelyekből tanulhatnánk az Egyesült Államokban

− fogalmazott a szenátor.

J. D. Vance emellett elítélte az Európai Unió Magyarországgal kapcsolatos politikáját is.

Ha szabályokon alapuló nemzetközi rendet akarunk, akkor nem kellene büntetni Lengyelországot vagy Magyarországot azért, mert más politikát folytatnak, mint Brüsszel – de pontosan ezt teszik. Úgyhogy szerintem ez teljesen abszurd

− mondta egy interjúban az idei Müncheni Biztonsági Konferencián.

J. D. Vance, aki a haditengerészet tagjaként megjárta az iraki háborút, szegény családban nőtt fel az ohiói Middletownban, innen jutott el később az egyik legelitebb amerikai egyetem, a Yale jogi karáig. Híressé a Vidéki ballada az amerikai álomról (Hillbilly Elegy) című könyvével vált, amelyről Olaf Scholz német kancellár egy interjúban azt nyilatkozta, hogy megkönnyezte.

Vance többször felemelte szavát Ukrajna támogatása ellen, amivel számtalan ellenséget szerzett magának Washingtonban. Egy a The New York Times amerikai napilap hasábjain megjelent véleménycikkében például úgy fogalmaz, hogy

Ukrajna győzelmének útjában nem a republikánusok állnak, hanem a matematika.

A közel-keleti konfliktus kapcsán teljes mértékben támogatja Izrael háborúját a Hamász ellen, mint elmondta, ahhoz, hogy Izrael és Szaúd-Arábia között megállapodást lehessen elérni, Izraelnek előbb „be kell fejeznie a munkát” a Hamásszal kapcsolatban.

Borítókép: Az ohiói amerikai szenátor és a 2024-es republikánus alelnökjelölt, J. D. Vance részt vesz a 2024-es republikánus nemzeti kongresszus első napján, a Wisconsin állambeli Milwaukee államban (Fotó: Brendan Smialowski/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.