Agresszív migránsok miatt záratnának be egy bárt Valencia lakói + videó

Valenciában a helyiek aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy elérjék a vendéglátóhely bezárását, ahol szubszaharai migránsok szinte minden este veszélyes konfliktusokat provokálnak.

2024. 08. 18. 15:29
Apró, zsúfolt csónakokkal érkeznek az illegális migránsok Európa partjaihoz
Apró, zsúfolt csónakokkal érkeznek az illegális migránsok Európa partjaihoz Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Illegális migránsok miatt akarnak bezáratni egy bárt a spanyolok Valencia egyik kerületében. La Raiosa lakói a héten alírásgyűjtésbe kezdtek, hogy elérjék a céljukat. Azt mondják, hogy egy többségében szubszaharai bevándorlókból álló csoport tagjai minden este az érintett, egyébként engedéllyel rendelkező vendéglátóegység előtt gyűlnek össze és rendszeresen vitákat, sokszor késes verekedéseket provokálnak egymás között. 

Az ott lakók szerint az utcai drogfogyasztás és prostitúció általános látvánnyá vált, mióta ezek a migránsok megjelentek, nem beszélve a koszról, amit minden este maguk után hagynak. A petíció egyik aláírója azt mondta a helyi sajtó munkatársainak, hogy nem akarják bűnözőként beállítani ezeket az embereket, de meg kell oldani ezt a tarthatatlan állapotot. Minden környékbeli úgy látja, hogy az elmúlt egy évben rettentően sokat romlott az életminőség, és amellett, hogy már nem bírnak ilyen körülmények között élni, nem érzik magukat biztonságban sem a saját otthonukban. 

Hozzávágtak egy széket a fejemhez, miközben a lányom a karomban volt

– mesélte az egyik nő, aki a bár közelében lakik, hozzátéve, hogy ezek a bevándorlók gyakran az ajtóik előtt létesítenek szexuális kapcsolatot prostituáltakkal, de ott végzik el egyéb szükségleteiket is. Rendszeresen találnak reggelente emberi székletet, vizeletet és hányást a bejáratoknál. Egy másik lakó kiemelte, hogy előfordult olyan eset is, amikor a migránsok a szemük láttára rántottak elő egy fegyvert és azzal fenyegették egymást. 

A bár teraszát pár hónapja a rossz egészségügyi körülmények miatt már be tudták záratni az önkormányzattal, de ez nem oldotta meg a problémát. A bevándorlók azóta nem a kültéri asztaloknál, hanem a hely bejáratánál gyűlnek össze esténként, hogy együtt igyanak, kábítószert fogyasszanak, majd ezek az összejövetelek végül éjszakába nyúló ordibálásokkal és verekedésekkel végződnek.

A bár tulajdonosa egy ázsiai nő, aki érdektelenséggel reagál a történtekre, mert szerinte nem ő felel ezeknek az embereknek a viselkedéséért, mivel elmondása szerint nem a bárjában balhéznak, hanem a nyílt utcán. A lakók, akik már kétszáz aláírást össze tudtak gyűjteni a hely bezárása érdekében, gyakorlatilag minden este kihívják a rendőrséget a szubszaharai csoporthoz, így próbálják ellenőrzés alatt tartani az utcai konfliktusokat.

 

Drámaian leromlott közbiztonság

Nemcsak Valenciában van egyre több gond az afrikai bevándorlókkal. Már szinte nem telik el nap Spanyolországban valamilyen általuk elkövetett bűncselekmény nélkül. A héten például drogkereskedő pakisztániakból álló bűnbandák estek egymásnak Barcelonában fegyverekkel és bozótvágó késekkel, a szintén katalóniai El Vendrell központjában pedig két marokkói késsel sebzett meg az utcán egy fiatalt, aki súlyos sérüléseket szenvedett.

A kanári-szigeteki Lanzarotén eközben két marokkói férfit és egy nőt vettek őrizetbe, akik két fiatalt késeltek meg az egyik arrecifei játszótéren. A barcelonai Gavában pedig szintén egy marokkói állampolgár került a rendőrök kezére, aki heteken keresztül fosztogatott az egyik helyi gyógyszertárban, az ott dolgozókat pedig verbálisan és fizikailag is bántalmazta. 

Borítókép: Apró, zsúfolt csónakokkal érkeznek az illegális bevándorlók Európa partjaihoz (Fotó: AFP/Desiree Martin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.