Az EU-tól várnak segítséget az afrikai országok a járvány megfékezésében

Az európai országoktól várnak jelentősebb segítséget az mpox vírus új variánsa által okozott járvánnyal küzdő afrikai országok. Több európai ország is rendelkezik vakcinával, de a segítség hatékony felhasználásához a fogadó országoknak is tenniük kell.

Forrás: Politico2024. 08. 22. 14:12
Védőmaszkot viselő egészségügyi dolgozó ül egy a majomhimlős betegek számára kijelölt izolációs kórteremben
Védőmaszkot viselő egészségügyi dolgozó ül egy a majomhimlős betegek számára kijelölt izolációs kórteremben (Fotó: MTI/EPA/Arsad Arbab)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősebb segítséget várnak az afrikai országok az Európai Uniótól az mpox (majomhimlő) vírus új variánsa által okozott járvány megfékezésében, amelynek első esete már az unióban is megjelent.

Szeretnénk, ha az EU többet ajánlana fel

− mondta Samuel-Roger Kamba, a Kongói Demokratikus Köztársaság egészségügyi minisztere a Politico brüsszeli hírportálnak.

Mint arról beszámoltunk, az mpox vírus új, halálosabb variánsának afrikai terjedése miatt a napokban globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Erre 2022-ben egyszer már sor került, de akkor tíz hónap után feloldották az intézkedést.

A kialakult helyzetben több ország is Afrika segítségére sietett. Az Európai Unió 215 ezer, Japán hárommillió, az Egyesült Államok pedig ötvenezer adag vakcinát ajánlott fel a kontinens országainak.

Az afrikai államok szerint azonban mindez édeskevés a szükségletekhez képest. Kamba szerint csak a Kongói Demokratikus Köztársaságnak mintegy 3,5 millió adagra lenne szüksége a fertőzés jelenlegi szintjén. Jean Kaseya, az Afrikai Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központ vezetője a kontinens teljes szükségletét legalább tízmillió adagra becsülte.

Az EU egészségügyi vészhelyzeti hatósága, a HERA gyakorlatilag az mpox vakcina teljes gyártói készletét felvásárolta, és eljuttatta az érintett országoknak – mondta el a brüsszeli lapnak egy neve elhallgatását kérő uniós tisztviselő.

2022-ben az EU mintegy 2,3 millió fiolányi oltóanyagot vásárolt. Egy fiola a beadás módjától függően akár öt ember beoltásához is elegendő lehet. Ezt a mennyiséget a tagállamok között osztották szét, egyes országok pedig külön megállapodás alapján is vásároltak vakcinát. Ezekből még mindig jelentős készletek állnak rendelkezésre, igaz, az az oltóanyag a vírus egy másik változata ellen készült.

A legtöbb európai országnak van saját vakcinatartaléka. Az adatok szerint legnagyobb mennyiséggel Spanyolország, Hollandia és Németország rendelkezik, de Franciaország például még nem tett közzé információt a saját készletéről.

Az EU koordinálni fogja a vakcinaadományokat, de a tagországok egyénileg is hozzájárulhatnak az oltóanyagokkal az EU sürgősségi mechanizmusán keresztül. Ezt eddig egyetlen ország sem tette meg  – tájékoztatott az Európai Bizottság szóvivője.

Ahhoz azonban, hogy a vakcinák felhasználása hatékony lehessen, a fogadó országoknak is tenniük kell. Az EU például jelenleg egy stratégiatervre vár a Kongói Demokratikus Köztársaságtól, amely tartalmazza az oltani kívántak körét és a kivitelezés módját. 

Borítókép: Védőmaszkot viselő egészségügyi dolgozó ül egy a majomhimlős betegek számára kijelölt izolációs kórteremben (Fotó: MTI/EPA/Arsad Arbab)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.