A spanyol kormány Edmundo González eltávolításával segíthette Madurót

A konzervatív Néppárt szerint a Maduro-rezsimmel szimpatizáló volt szocialista spanyol miniszterelnök, José Luis Zapatero keze lehet abban, hogy a venezuelai ellenzéki vezető politikai menedékjogot kapott Spanyolországban.

2024. 09. 09. 16:51
(FILES) (FILES) The Venezuelan opposition presidential candidate for the Plataforma Unitaria Democratica party, Edmundo Gonzalez Urrutia (C), greets supporters upon his arrival at the campaign act in Barlovento Town in Miranda State, Venezuela, on June 26, 2024. Edmundo Gonzalez Urrutia, who contested incumbent Venezuelan President July 28 reelection, fled for exile in Spain on September 9, and vowed to "continue the fight" for freedom and democracy. Gonzalez Urrutia arrived in Madrid after weeks in hiding in the crisis-torn South American country. (Photo by Federico PARRA / AFP)
Edmundo González Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Spanyolországban kért politikai menedékjogot, és vasárnap meg is érkezett Madridba a venezuelai ellenzék vezetője. Edmundo González a feleségével együtt hagyta el Caracast, és érkezésük után arról számolt be, hogy távozását nyomás, kényszer és fenyegetések sora övezte. A politikus közölte, abban bízik, hogy hamarosan folytathatja a harcot a szabadságért és a demokráciáért Venezuelában.

A konzervatív Néppárt eközben azzal gyanúsította meg a szocialista (PSOE) kormányt, hogy egykori miniszterelnökük, José Luis Zapatero tárgyalhatott a venezuelai kormánnyal, és az ellenzéki vezető Spanyolországba juttatása valójában egy kedvezmény volt részükről Nicolás Madurónak. A Néppárt szerint a szocialisták úgymond levettek egy problémát a válláról. 

Sánchez és Zapatero korrupt hivatala kíméljen meg az öndicsérettől. Edmundo González eltávolítása anélkül, hogy legitim elnökként ismernék el, nem szívesség a demokráciának, hanem inkább egy probléma eltávolítása a diktatúra útjából

– fogalmazott az X-en Estaban González Pons, az Európai Parlament alelnöke. 

A kritikát azért címezték elsősorban Zapaterónak, mert a volt spanyol kormányfő már korábban is tevékenykedett közvetítőként a venezuelai kormány és az ellenzék között, ráadásul köztudottan közel áll a Maduro-rezsimhez. 

A konzervatívok gyanúját csak erősíti, hogy sem Zapatero, sem Pedro Sánchez nem szólalt fel nyíltan Nicolas Maduro ellen azóta, hogy felvetődött a venezuelai választási csalás lehetősége.

„Milyen kicsinyes hozzáállás. A Maduro-féle terrorrezsimtől egyenlő távolságra lévő kormány most rohan, hogy a méltóság és a demokrácia védelmezőjeként állítsa be magát. Azzal kérkednek, hogy befogadják Edmundo Gonzálezt, de mindezt anélkül, hogy elismernék megválasztott elnöki státusát, és továbbra is egyetértenek Zapatero méltatlan hozzáállásával, aki nyíltan védelmezi a venezuelai diktatúrát. Egyszer megtudjuk, miért” – írta X-oldalán Miguel Tellado, a Néppárt kongresszusi szóvivője. 

A szocialista Pilar Alegría hétfőn felelőtlennek nevezte a néppárti képviselők kijelentéseit, majd cáfolta, hogy bármilyen megállapodás született volna Spanyolország és Venezuela között. Elmondása szerint Edmundo González és felesége részéről egy személyes kérés érkezett a menedékjogról, amire a spanyol kormány pozitívan válaszolt. Kiemelte, hogy minden szükséges intézkedést megtettek azért, hogy González biztonságosan eljusson Madridba, de hangsúlyozta, hogy a kormány csak logisztikai szempontból vett részt a folyamatban, például spanyol katonai repülőgépet biztosítottak az utazáshoz.

A kormányszóvivő állítja, hogy a spanyol kormány az Európai Unió álláspontját képviseli a venezuelai választások eredményeinek elismerésével kapcsolatban, és várják, hogy a szükséges jegyzőkönyveket közzétegyék, mielőtt végleges következtetést vonnának le az eredményekkel kapcsolatban.

A júliusi venezuelai választások óriási nemzetközi visszhangot kaptak, mivel felvetődött a gyanú, hogy Nicolas Maduro csalással nyert. Állítólag több bizonyíték is van, hogy a valódi győztes Edmundo González. Az ellenzéki vezetőnek azért kellett elmenekülnie hazájából, mert elfogatóparancsot adtak ki ellene. 

 

Borítókép: Edmundo González (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.