Béketárgyalások elkezdését sürgeti Olaszország

Antonio Tajani olasz külügyminiszter szerint elérkezett az idő, hogy megkezdődjenek a béketárgyalások. Olyan békekonferencia megszervezésén kell dolgozni, melyen Oroszország és Kína is részt vesz és amely Ukrajna függetlenségét is garantálja – mondta az olasz külügyi tárca vezetője Szardínia szigetén a Hajrá, Olaszország! párttalálkozóján.

2024. 09. 17. 13:23
The 50th Edition Of The European House Ambrossetti Forum TEHA In Cernobbio
Olaszország miniszterelnök-helyettese és külügyminisztere, Antonio Tajani 2024. szeptember 6-án (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz diplomácia vezetője a Svájcban néhány hónapja megrendezett békekonferenciához hasonló esemény megszervezésére gondol, melyen Oroszország és Kína is részt vesz. Értelemszerűen Oroszország nem kérheti, hogy Ukrajna feladja követeléseit, a béke nem ezt jelenti. Igazságos békére kell törekedni, amely garantálja Ukrajna függetlenségét. 

Az Il Corriere della Sera napilapnak nyilatkozva a tárcavezető kitért arra is, hogy minden országnak jogában áll, hogy szabadon döntse el, hogyan használja fel Kijev az általa kapott katonai segítséget.

Az azonban kétségtelen, hogy a NATO álláspontja szerint a szövetség nem vesz részt a háborúban, és az amerikaiak is nagyon óvatosnak tűnnek a kérdést illetően. Tajani az orosz–ukrán konfliktussal kapcsolatban elmondta, hogy fenntartás nélküli katonai, polgári és pénzügyi segítséget nyújtott az olasz kormány Kijevnek. Zelenszkij nem kért annál többet, mint amit Olaszország juttatott. Azt is elmondta, bízik abban, hogy az év vége előtt sor kerülhet egy békekonferenciára. Az interjút készítő újságíró azt kérdezte a külügyi tárca vezetőjétől, mi a véleménye a washingtoni és londoni aggodalmakról arra vonatkozóan, hogy Irán kétszáz rakétát szállítana Moszkvába nukleáris technológiáért cserébe.

Tajani ismertette, hogy létezik egy G7-dokumentum arra vonatkozóan, hogy a tagországok határozottan elutasítják, amit Irán tesz, azaz hogy fegyvert szállít Moszkvának. Ez ugyanis sérti a nemzetközi jogot és fenyegeti Európa biztonságát is.

A Hajrá , Olaszország! elnöke azt is hozzáfűzte, azzal a kéréssel fordulnak Kínához is, hogy ne szolgáltasson fegyvereket vagy technológiát Oroszországnak, hanem inkább működjen együtt abban, hogy Moszkva megtegye a szükséges lépéseket a háború befejezésére és visszavonuljon a megszállt ukrán területekről. 

Borítókép: Olaszország miniszterelnök-helyettese és külügyminisztere, Antonio Tajani 2024. szeptember 6-án (Fotó: AFP)



 



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.