Jaroslaw Kaczynskival készített interjúval indított az új lengyel konzervatív televízió + videó

Lengyelországban szeptember 2-án megkezdte sugárzását egy új konzervatív szellemiségű hírtelevízió, a wPolsce24, amely az aznap esti fő műsoridőben a jobboldali ellenzék jelenlegi vezető pártjának, a korábbi kormánypártnak, a Jog és Igazságosságnak (PiS) elnökével, Jaroslaw Kaczynski egykori miniszterelnökkel készített interjút közvetített.

2024. 09. 04. 20:53
Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, egykori miniszterelnök
Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, egykori miniszterelnök Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A wPolsce24 a wPolsce.pl konzervatív televíziós hírcsatorna örököse és folytatója. A Fratria médiacsoporthoz tartozik, mely többek között a Sieci és ABC hetilapokat, továbbá a wPolityce.pl, wNas.pl és a wGospodarce.pl internetes portálokat adja ki. Az új hírtelevízió főszerkesztője Agata Rowinska.

A wPolsce24 elődje, a wPolsce.pl 2017. december 22. óta sugározta műsorait kábeltelevíziós csatornákon és a YouTube-on. 2023-ban piaci részesedése 0,03 százalékot tett ki. 2024. június 21-én nyerte el a lengyel Országos Rádió- és Televíziótanács (KRRiT) koncesszióját földi digitális televíziós sugárzásra, amely szeptember 2-án indult el wPolsce24 néven. Munkatársai a konzervatív lengyel újságírás legismertebb képviselői közé tartoznak. Első reggeli adását a czestochowai, Jasna Góra-i nemzeti zarándokhelyen bemutatott szentmise közvetítésével kezdte.

Jaroslaw Kaczynski a szeptember 2-án este közvetített élő interjúban többek között részletesen kitért a lengyel Országos Választási Bizottság (PKW) augusztus 29-i döntésére, melyben elutasította a PiS tavalyi választási kampányának finanszírozásáról készült beszámolóját, és büntetésül drasztikusan csökkentette a párt állami támogatását. A PiS bejelentette, hogy fellebbezést nyújt be a legfelsőbb bíróságon az általa diszkriminatívnak minősített döntés ellen.

A PKW szerint a PiS a 2023. október 15-i parlament választásokat megelőző kampányában szabálytalanul fogadott el 3,6 millió zloty értékű támogatást, amiért a testület tízmillió zlotyval csökkentette a pártnak a megszerzett képviselői mandátumai alapján járó évi 38 millió zloty állami támogatást egészen a következő, 2027-ben esedékes választásokig. Lengyelországban eddig példátlan döntésről van szó. A PKW azt is bejelentette, hogy a testület meg fogja vizsgálni a PiS 2023. évi pénzügyi jelentését is, és ha ebben is talál szabálytalanságot, három évre megfoszthatja a pártot a teljes állami támogatástól.

Donald Tusk miniszterelnök úgy kommentálta a döntést, hogy a PiS most „megismeri a jog és igazságosság szavak valódi jelentését”.

Mateusz Morawiecki, az előző, PiS vezette kormány miniszterelnöke szégyenletesnek nevezte a döntést, melynek célja szerinte az ellenzékkel szembeni bosszú és a párt meggyengítése volt a jövő évi elnökválasztás előtt. Andrzej Duda jelenlegi államfő a PiS jelöltje volt a 2020. évi elnökválasztáson.

Jaroslaw Kaczynski a wPolsce24-nek adott interjúban kitért az országos választási bizottság (PKW) döntésére, amelyet egyértelműen jogellenesnek és az összes politikai szereplő egyenlősége elvének megsértéseként minősített. Egyúttal bejelentette, hogy a döntés elleni fellebbezés mellett a PiS adománygyűjtést indított a kieső támogatás pótlására.

Nagyon hálás vagyok, és szeretném nagyon megköszönni, akik már befizettek a párt javára, és szeretném arra biztatni az adományozókat, hogy tegyék állandóvá hozzájárulásukat például havi befizetések formájában

– mondta. Arra a kérdésre, hogy eddig mennyi adomány érkezett, a pártelnök elzárkózott a választól, mondván, hogy „nem csak barátaink vannak országunkban”. Annyit mondott, hogy sokan adakoztak, de többségük viszonylag csekélyebb összegeket, 20-30 zlotyt fizetett be.

Kaczynski további adakozásra buzdította a PiS híveit, és felhívta a figyelmet arra, hogy nincs mitől tartaniuk, mert a befizetéskor a pártokra vonatkozó szabályozás szerint nem szükséges megadni a személyazonosító számot (PESEL).

A pártelnök úgy vélekedett, hogy az adománygyűjtés lehetővé teszi a PiS normális működésének fenntartását.

Ha a kormánykoalíció nem határozza el magát további, még drasztikusabb törvénysértésekre, például az állami támogatás teljes megvonására, minden bizonnyal megoldást találunk a jelenlegi pénzelvonásra

– bizonygatta. Reményének adott hangot, hogy a lengyel legfelsőbb bíróság megváltoztatja a PKW „teljes mértékben törvénytelen döntését”, és ha esetleg mégis fenntartaná azt, az összeget jelentősen csökkenteni fogja.

Kaczynski szerint a jelenlegi, Polgári Platform vezette liberális-baloldali kormánykoalíció „a teljes törvénytelenség állapotát” honosította meg Lengyelországban, ahol már nem kötelező az alkotmány és a törvények betartása, hanem egyedül a kormányzó erők akarata számít.

Ez rendkívül káros és veszélyes helyzet az ország számára, a társadalom lecsendesítésére irányuló terv része a végső cél, az új európai szerződések elfogadása előtt, amelyek korlátozzák vagy akár fel is számolják országunk szuverenitását

– mondta a PiS elnöke. Hozzátette: mindazonáltal nagy esély nyílik a kormánykoalíció jogellenes magatartásának megszakítására, amihez szükség lesz a PiS szavazótáborának mozgósítására a jövő évi elnökválasztáson. „Szükség van a társadalom erőteljes mobilizálására, az elnök- és később a parlamenti választások megnyeréséhez. De le kell vonni a tanulságokat is, köztük azt, hogy az alkotmány teljesen törékenynek bizonyult, mert nem tartalmaz olyan mechanizmusokat, amelyek lehetővé tennék olyan műveletek megakadályozását, mint amilyen a lengyel televízió (TVP) vagy az ügyészség erőszakos elfoglalása vagy kínzás alkalmazása volt” – mondta.

Mélyen meg vagyok győződve, hogy meg fog történni az elszámoltatás egy büntetőeljárás keretében, mert mindent összevetve itt az államrendet változtatták meg erőszak útján. Ez az igazságügyi rendszer hatásköre lesz, de nem annak mai, parodisztikus formájában

– jelentette ki a PiS elnöke.

Borítókép: Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, egykori miniszterelnök (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.