„Kettős vereséggel, megalázva tér haza Zelenszkij Ukrajnába”

Győzelmi tervvel érkezett Amerikába az ukrán elnök, mégis lógó orral utazhat el a tengerentúlról.

2024. 09. 27. 20:43
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Donald Trump volt amerikai elnökkel találkozott
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Donald Trump volt amerikai elnökkel találkozott Fotó: Getty Images via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A győzelmi tervet bemutattuk Amerikának, és minden egyes pontot elmagyaráztunk. Most a csapataink szintjén fogunk dolgozni, hogy minden egyes lépést és minden egyes döntésünket betöltsük. Az Ukrajnát érintő erős pozíciók hamarabb vezetnek majd a békéhez – ezt mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miután találkozott Donald Trump volt amerikai elnökkel, a repulikánusok elnökjelöltjével.

 

Az Ukrajna számára kulcsfontosságú kérdések mindegyike partnereink asztalán van, és mindent figyelembe veszünk. Hosszú távú képességek, a védelmi csomag, az Oroszország elleni szankciók, az orosz eszközökre vonatkozó lépések. Sikerült minden témán dolgoznunk

– tette hozzá, majd elárulta azt is, ,hogy egy németországi találkozóra készülnek. – Ez egy olyan formátum, ahol partnereinkkel együtt követjük a győzelmi terv pontjainak tartalmát. Köszönöm Biden elnök úrnak a meghívást – mondta Zelenszkij. 

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az ukrán elnök feszült találkozón tárgyalt Donald Trumppal. Az ukrajnai háború gyors befejezésére tett ígéretet megválasztása esetén Volodimir Zelenszkijnek. A megbeszélés előtt újságírókhoz szólva elmondta, hogy kész Ukrajnával és Oroszországgal is együtt dolgozni az orosz–ukrán háború rendezése érdekében.

Nagyon jó kapcsolatunk van Zelenszkijjel, és mint tudják, nagyon jó a viszonyom Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is. Úgy vélem, ha győzünk a választáson, akkor nagyon gyorsan rendezni tudjuk az ukrajnai konfliktust

– tette hozzá. Zelenszkij a sajtónak azt mondta, hogy egyebek között a győzelmi tervét szeretné megvitatni Trumppal. Hozzátette, Donald Trump demokrata párti kihívójával, Kamala Harrisszel is találkozik, mert Ukrajnának erős amerikai támogatásra van szüksége a folytatódó orosz–ukrán háborúhoz. 

 

Kettős vereséggel tér haza Zelenszkij

„Volodimir Zelenszkij Washingtonban konkrét lépések helyett csak felvázolta az úgynevezett győzelmi tervének körvonalait. A győzelmi terv helyett az ukránnak kettős vereséget kellett elszenvednie. Nem kapta meg az amerikai kormánytól azt, amire sürgősen szüksége lett volna. Emellett csak megaláztatást kapott Donald Trumptól” – erről már a Die Welt német lap értekezett. A lap felidézte, hogy csütörtökön Biden ahelyett, hogy zöld jelzést adott volna a nyugati nagy hatótávolságú rakéták orosz célpontokra való kilövéséhez, ismét pénzt ígért Kijevnek.

Ezúttal 2,4 milliárd eurónak megfelelő összeget. Részben olyan fegyverrendszerekre, amelyeket még nem építettek meg

– írja cikkében a Die Welt. A lap szerint Washingtonban egyre nagyobb a szkepticizmus még azok körében is, akik egyértelműen támogatják Ukrajnát Oroszországgal szemben.

Ez megaláztatás az ukrán elnök számára, aki most megalázva áll az előtt az ember előtt, aki hónapok óta aláássa Ukrajna támogatását. Trump számára viszont a találkozó és annak eredménye örvendetes bizonyítéka annak a hatalomnak, amelyet nemzetközileg neki tulajdonítanak a november 5-i elnökválasztás előtt

– olvasható a Welt cikkében.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Donald Trump volt amerikai elnökkel találkozott (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.