Ki tudja, milyen értéket rejt a polca? A szovjet porcelán angyalok visszatértek

Az RBK Ukraine cikke szerint, egy szovjet porcelán figura, egy iskolás kislány 7002 hrivnya (körülbelül 173 dollár, hatvanezer forint) áron tart egy online árverésen. Egy másik, A lány a kévével figura 4500 hrivnyán áll.

Forrás: RBK Ukraine2024. 09. 21. 10:24
Porcelán figura iskoláslány táskával Szovjetunióból, az '50-es évekből.
Porcelán figura iskoláslány táskával Szovjetunióból, az '50-es évekből.
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szovjet korszakban a porcelánfigurák szinte minden háztartásban jelen voltak. Az angyalok, kutyák, katicabogarak és egyéb állatokat ábrázoló apró szobrok nemcsak a polcok díszei voltak.

A 2000-es években azonban a szovjet „örökség” háttérbe szorult, és a porcelán figurák helyét modern dísztárgyak és dekorációk vették át. De most újra divatba jöttek. Az RBK Ukraine magazin is megfigyelte ezt a trendet, és cikkében rámutat arra, hogy a figurák egyfajta nosztalgikus hangulatot idéznek elő, és visszaviszik az embereket a gyermekkorukba.

De nemcsak a nosztalgia, hanem a szovjet porcelán értékének növekedése is szerepet játszik a visszatérésben. Az utóbbi években a gyűjtők és az antikváriumok felfigyeltek a szovjet korszakból származó porcelán figurák értékére.

A figurák értékét számos tényező befolyásolja.

  • A ritkaság: A ritka modellek és gyártók által készített figurák jóval értékesebbek, mint a tömeggyártású darabok.
  • Az állapot: Egy sértetlen, eredeti festéssel és díszítéssel ellátott figura sokkal többet ér, mint egy karcos vagy hiányos példány.
  • A gyártó: Néhány gyár, mint például a szentpétervári porcelángyár, nagyon értékes darabokat gyártott. 
  • A kor: Az idősebb, 1950-es vagy 1960-as évekbeli figurák általában értékesebbek, mint az 1980-as években készült darabok.

A szovjet porcelán figurák nemcsak dekorációként, hanem művészeti alkotásként is tekinthetők. Számos darab egyedi kézműves technikával készült, és a szovjet társadalom életének egy sajátos hangulatát tükrözi.

Borítókép: Iskoláslány táskával a Szovjetunióból, az 50-es évekből

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.