Lengyelországban forrnak az indulatok az abortusztörvény liberalizálási terve körül

Lengyelországban az utóbbi időszakban heves viták övezték az érvényben lévő, Európában az egyik legszigorúbbnak tekintett abortusztörvény liberalizálását célzó kormányzati törekvéseket, melyek egyelőre megfeneklettek a parlamenti szavazáson, de jelentős társadalmi támogatást élveznek.

2024. 09. 07. 18:33
Abortuszpárti aktivisták a lengyel parlamentnél tiltakoznak Varsóban, 2024. július 23-án
Abortuszpárti aktivisták a lengyel parlamentnél tiltakoznak Varsóban, 2024. július 23-án Fotó: AFP/NurPhoto/Piotr Lapinski
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma már nem érvényesek a lengyelek mély vallásosságáról alkotott sztereotípiák. A külföldön élő katolikusok döbbenten figyelték az elmúlt hónapok, évek egyházellenes megnyilvánulásait, tüntetéseit, a Szent II. János Pál pápa elleni támadásokat, az országban domináns katolikus egyház lejáratását célzó törekvéseket.

Mindazonáltal Lengyelország nem jutott a szekularizáció olyan fokára, mint például a pár évtizede még mélyen vallásos katolikus Írország, ahol 2018-ban népszavazás döntött az addig tiltott abortusz legalizálásáról. A rendszerváltás előtt még Európa egyik legjobb demográfiai mutatóival rendelkező ország ugyanakkor ma népesedés tekintetében az utolsók között kullog. Állami és egyházi szervezetek kongatják a vészharangot, hogy a jelenlegi tendenciák mellett a szűk 38 milliós lakosság néhány évtizeden belül több millióval fog csökkenni, amihez az elvándorlás is hozzájárul.

Egy közelmúltbeli felmérés alapján a megkérdezettek 52,8 százaléka is támogatná a jogszabály „dekriminalizációját”. A United Surveys közvélemény-kutató intézet szerint a válaszadók 34 százaléka kifejezetten az abortusz dekriminalizációja mellett foglalt állást, míg 18,8 százalékuk inkább támogatta a büntethetőség eltörlését. A dekriminalizáció megszüntetése ellen 24 százalékuk foglalt határozottan állást, míg 11,8 százalék inkább nem támogatná a büntethetőség megszüntetését. Összegezve tehát a megkérdezettek 35,8 százaléka tartaná fenn a tiltott abortuszt végző anyák és segítőik büntetőjogi felelősségre vonását. A válaszadók 11,5 százaléka nem tudott vagy nem akart állást foglalni.

Ennek ellenére a jelenlegi liberális–baloldali kormánykoalíció a szigorúan korlátozó abortusztörvény liberalizálásán dolgozik, a tavaly decemberben hivatalba lépett, Donald Tusk vezette új kormány egyik választási ígérete az abortusztörvény liberalizálása volt.

Az érvényben lévő abortusztörvény három esetben engedélyezi a terhességmegszakítást: ha az nemi erőszak következménye, vérfertőzés révén jött létre, vagy közvetlen módon veszélyezteti az anya életét vagy egészségét. Az 1993-ban elfogadott eredeti abortusztörvény ezenfelül még abban az esetben is engedélyezte a beavatkozást, ha a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett, ezt azonban az alkotmánybíróság 2020-ban alkotmányellenesnek ítélte és eltörölte.

A jogszabály liberalizálását az Európai Unió, az ENSZ és nem kormányzati szervezetek is sürgetik. Legutóbb, augusztus 27-én a nők diszkriminációjának megszüntetéséért küzdő ENSZ-bizottság (CEDAW) adott ki e tárgyban nyilatkozatot a lengyelországi abortusztörvény többéves helyszíni vizsgálata alapján.

A lengyel nők emberi jogaik súlyos megsértésével kénytelenek szembesülni (hazájukban), minek következtében sokuk kénytelen kihordani a nem kívánt terhességet, vagy a terhességmegszakítás veszélyes házi módszereihez folyamodni, illetve külföldön, olyan országokban végeztetni el a műtétet, ahol az legális

– fogalmazta meg véleményét a CEDAW. A jelentés szerint a lengyel törvény olyan mértékben korlátozó, hogy egyes, jogi felelősségre vonástól tartó orvosok még a törvény által megengedett esetekben is megtagadják az abortusz elvégzését, ami az anya életét is veszélyeztetheti. A jelentés megállapítja továbbá, hogy sok orvos erkölcsi vagy vallási megfontolásból utasítja el a terhességmegszakítás elvégzését. A helyzetet tovább nehezítik az abortuszellenes csoportok és az abortuszt elvégeztetni akaró nőket segítő személyek elleni fenyegetések és feljelentések, hogy a törvény azokat is bünteti, akik segítenek a terhes nőnek az abortuszhoz való hozzájutásban.

Az igazsághoz tartozik, hogy a legális abortusz elvégzésének megtagadását a törvény bünteti.

Legutóbb júniusban jelentős, 550 ezer zloty pénzbírságot szabtak ki a hatóságok egy pabianicei (Lódzi vajdaság) kórházra, amiért megtagadta a műtét elvégzését egy olyan nőtől, akinek a terhessége veszélyeztette az életét. A 41 éves nő, aki terhességének 14. hetében volt, egy pszichiáter igazolását nyújtotta be, amely szerint a terhesség kihordása veszélyt jelent a nő egészségére, vagy akár a halálát is okozhatja. A kórház ennek ellenére további dokumentumokat kért. A nő végül egy másik kórházban szakíttatta meg terhességét, az országos egészségpénztár pedig jogellenesnek minősítette az elutasítást és pénzbírságot szabott ki a kórházra.

A legutóbbi kísérlet az abortusztörvény módosítására Lengyelországban július 12-én történt, amikor az októberi választások nyomán létrejött, liberális–baloldali többségű parlament elutasította a büntető törvénykönyv olyan értelmű módosítását, hogy szüntessék meg az abortuszhoz való hozzájutásban segítő személyek büntethetőségét, és tegyék lehetővé a műtét elvégzését a terhesség 12. hetéig.

A 460 tagú szejm jelen lévő képviselői közül 215-en támogatták és 218-an ellenezték a törvénymódosítást. Utóbbiak között volt az ellenzéki PiS, a szintén ellenzéki, radikális jobboldali és újliberális tömörülésekből álló konföderáció, sőt a jelenlegi kormánykoalíció részét képező Lengyel Parasztpárt (PSL) képviselőinek nagy része is.

Donald Tusk miniszterelnök ezt követően úgy nyilatkozott, hogy a parlament jelenlegi négyéves időszakában nem lesz meg a többség a legális abortusz elfogadásához. Közölte, hogy bizonyos nőegyesületek ellenkezése dacára nem fog népszavazást javasolni az ügyben.

Teljesen más lesz a gyakorlat az ügyészségen és a lengyel kórházakban

 – tette hozzá ugyanakkor.

Andrzej Duda elnök idén márciusban megvétózta azt a szejm által elfogadott törvénymódosító javaslatot, mely lehetővé tette volna a 15 éven felüli lányoknak, hogy a gyógyszertárakban orvosi recept nélkül hozzájussanak az esemény utáni tablettákhoz. Az elnök döntésében a hozzá intézett nagyszámú szülői kérésre és a kiskorú lányok egészségvédelmének alkotmányos jogára hivatkozott. Rámutatott, hogy 18 éves korig az ilyen gyógyszerek használatának orvosi ellenőrzés mellett kell történnie, mert nem a 15 éves serdülő lányok, hanem az orvos van abban a helyzetben, hogy felmérje ezeknek a szereknek az egészségükre gyakorolt hatását.

Borítókép: Abortuszpárti aktivisták a lengyel parlamentnél tiltakoznak Varsóban, 2024. július 23-án (Fotó: AFP/NurPhoto/Piotr Lapinski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.