Már turistaparadicsomokba viszik az illegális migránsokat Spanyolországban

Kedden háromszáz illegális bevándorlót helyezett át a baloldali spanyol kormány a Kanári-szigetekről Madridba, de az egyik népszerű katalóniai nyaralóvárosba is érkezik a héten még kétszáz fő.

2024. 09. 04. 17:12
Temérdek illegális migráns érkezik Spanyolországba
Temérdek illegális migráns érkezik Spanyolországba Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre nagyobb a feszültség Spanyolországban az illegális bevándorlók miatt. A szocialista (PSOE) kormány újabban már népszerű turistaparadicsomokba szállítja át a Kanári-szigetekre érkezett afrikaiakat, hogy tehermentesítse a régió befogadórendszerét. Idén már több mint huszonötezer migráns kötött ki náluk, ami 123 százalékkal haladja meg a tavalyi adatokat. 

A Pedro Sánchez vezette baloldali kormánykoalíció először kedden 337 migránst szállíttatott át Madridba az Air Európától bérelt géppel. Vannak, akik a fővárosban maradnak, másokat Andalúziába, Kasztília-La Manchába, valamint Valenciába szállítanak át. De kiderült, hogy a szocialisták további kétszáz bevándorló áthelyezését hagyták jóvá a magyarok körében is népszerű Costa Brava egyik turistavárosába, Tossa de Marba. Ráadásul annak ellenére bólintottak rá erre, hogy ez az egyik olyan település, amely a legtöbb turistát fogadja még a most kezdődő utószezonban is. Az afrikaiakat ideiglenesen egy négycsillagos szállodában helyezik el, mely exkluzív szolgáltatásokkal, gyógyfürdővel és edzőteremmel rendelkezik.

Tossa de Mar polgármestere, Martí Pujals aggodalmának adott hangot az érkező bevándorlók számával kapcsolatban és aránytalannak nevezte azt a mindössze 5800 fős településhez mérten. Pujals attól tart, hogy a csoport érkezése negatív hatással lesz a szállásfoglalásokra. Szerinte ha az áthelyezés novemberben vagy decemberben történne meg, az nem okozna akkora fennforgást.

A turisztikai hatások miatti aggodalma ellenére Pujals hozzátette, hogy tisztában van azzal, hogy a helyzet humanitárius probléma, amellyel egész Európának foglalkoznia kell. Ugyanakkor arányosságot és átláthatóságot követelt a migránsok különböző közösségek és települések közötti elosztásában. Szerinte ugyanis más környékbeli nyaralóvárosokhoz, például Blanes-hez és Lloret de Marhoz képest aránytalanul sok embert visznek hozzájuk. Végül felhívta a kormány figyelmét arra, hogy minden olyan hír, amely jelenleg nem a jó időhöz kapcsolódik, rontja az önkormányzat imázsát a turisztikai utószezonban. A jobboldali Vox közben azt követeli Tossa polgármesterétől, hogy befogadás helyett toloncoltassa ki az említett kétszáz illegális migránst. Alberto Tarradas, a párt gironai képviselője úgy fogalmazott: 

Az egyik olyan tartomány vagyunk, amely a legtöbb bevándorlót fogadja be Spanyolországban. Már nem tudunk és nem is szabad több embert beengedni, mert nem vagyunk abban a helyzetben és nem is akarunk abban lenni.

Joan Garriga, a Vox katalán parlamenti szóvivője a helyzetet ahhoz hasonlította, mintha egy olyan város, mint Barcelona, ​​egyetlen nap alatt több mint ötvenezer illegális bevándorlót fogadna be, ami véleménye szerint nonszensz.

A bevándorlásügyi minisztérium mindössze annyit közölt, hogy a migránsok ott-tartózkodása ideiglenes, de még nem tudni, hogy egy hónapnál tovább maradnak-e. A tárca megjegyezte azt is, hogy ezeknek az embereknek a többsége nem a mostani migrációs hullám idején érkezett Spanyolországba.

Borítókép: Temérdek illegális migráns érkezik Spanyolországba (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.