Mesés kincs kerül kalapács alá: ötszáz gyémánt egyetlen nyakláncon

Egy XVIII. századi, ötszáz gyémántból álló, a kor tudásbeli technikáját messze meghaladó, titokzatos eredetű nyakéket árverez el a Sotheby’s.

Forrás: MTI2024. 09. 24. 6:21
Egy asszisztens egy XVIII. századi gyémánt ékszer nyakláncot visel a londoni Sotheby's sajtóbemutatóján 2024. szeptember 23-án (Fotó: AFP)
Egy asszisztens egy XVIII. századi gyémánt ékszer nyakláncot visel a londoni Sotheby's sajtóbemutatóján 2024. szeptember 23-án (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ázsiai magángyűjteményből származó ékszer november 11-én kerül kalapács alá Genfben. Az online licitálás október 25-én kezdődik az árverési ház honlapján. A három sor gyémántból álló, a két oldalán gyémántokból kialakított bojtokban végződő nyakék – amelynek értékét 1,8 és 2,8 millió dollár (640-995,6 millió forint) közé becsülik – ötven év óta most kerül először a nagyközönség elé. 

Ez egy csodálatos felfedezés, mert a XVIII. századi ékszereket általában darabjaikra szedték, hogy újra felhasználják a részeit. Valóban mesébe illő, hogy egy ilyen jelentőségű György korabeli darab érintetlenül megmaradt

 – mondta az AFP francia hírügynökségnek Andres White Correal, a Sotheby’s ékszerrészlegének elnöke. Hozzátette, hogy az ékszer családról családra szállt. 

A XX. század első felében az Anglesey márkik gyűjteményének része volt. Az arisztokrata család tagjai két alkalommal viselték nyilvánosan az ékszert: VI. György 1937-es és II. Erzsébet 1953-as koronázásakor. 

Ezen kívül azonban nem sokat tudni az ékszerről. Azt sem lehet tudni, hogy ki tervezte és kinek a megrendelésére készült.

Az árverési ház szerint egy ilyen figyelemreméltó ékszer azonban csak királyi család számára készülhetett, feltehetően a francia forradalmat megelőző évtizedben. Feltételezések szerint az ékszer egyes gyémántjai a „királyné nyakékeként" elhíresült ékszerből származhatnak. 

A „királyné nyakékét" övező csalási ügy és botrány is hozzájárult a francia forradalom kitöréséhez és végső soron Mária Antónia francia királyné halálához. A Sotheby’s feltételezése szerint a gyémántok az indiai Golkondából származnak. A nyakéket szeptember 25-ig állítják ki Londonban, ezután Hongkongban, New Yorkban és Tajvanon lesz megtekinthető.

Borítókép: Egy asszisztens egy XVIII. századi gyémánt ékszer nyakláncot visel a londoni Sotheby's sajtóbemutatóján 2024. szeptember 23-án (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.