Pszichológiai módszerekkel vennék rá az embereket a rovarevésre

Egy, a brit kormány által támogatott csoport azt vizsgálja, hogyan lehetne pszichológiai propagandával meggyőzni a lakosságot, hogy rovarokat kezdjen enni.

Forrás: V4NA2024. 09. 03. 5:35
Illusztráció (Forrás: V4NA)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A National Alternative Protein Innovation Centre (NAPIC) nevű intézet, amelyet a UK Research and Innovation, egy kormányzati szervezet finanszíroz, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése nevében, az Egyesült Királyság nettó zéró programjának részeként próbálja a lakosságnak eladni a „hús alternatíváit”.

Anwesha Sarkar professzor a Leedsi Egyetemről, ahol a kutatóközpont székhelye lesz, a Telegraphnak elmondta: „Szeretnénk az alternatív fehérjéket általánossá tenni egy fenntarthatóbb bolygó érdekében”.

Ez az étrend magában foglalja a „tücskökből készített darált húst” és a különböző rovarokat, amelyeket „hamburgerre emlékeztető” anyaggá őrölnek.

A kormányzati támogatás mellett a csoport 23 millió font támogatást is kap multinacionális cégektől és más vállalkozásoktól abban bízva, hogy az iparág évente hétmilliárd fontos bevételt hozhat nekik.

Mivel a NAPIC pontosan tisztában van azzal, hogy a lakosság alapvetően irtózik attól, hogy rovarokat fogyasszon, ezért lényegében agymosással akarják rávenni erre az embereket – és ezt el is ismerik, hívja fel rá a figyelmet a Modernity hírportál.

A kormány és az iparági szereplők úgynevezett nudging technikákat és nyilvános tájékoztatási kampányokat fognak alkalmazni annak érdekében, hogy „meggyőzzék az embereket, hogy cseréljék le a steakjüket egy növényi alapú vagy laboratóriumban termesztett alternatívára”.

A „nudging” lényege – amelyet az üzleti életben szoktak főként alkalmazni – hogy finom utalásokkal vegyenek rá valakit arra, hogy azt tegye, ami számára a legjobb, vagy amit elvárnak tőle, de úgy, hogy megmaradjon az egyén döntési szabadsága.

A gazdák szerint ugyanakkor az, hogy az embereket rá akarják kényszeríteni arra, hogy rovarokat egyenek a hús helyett, árt az ágazatnak, míg sokan úgy látják, hogy ez egy újabb szándékos kísérlet az emberek életszínvonalának csökkentésére, a nettó nulla kibocsátásra való törekvés részeként.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: V4NA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.