Szigorú okoseszköz-tilalmat vezettek be az Európai Unió saját brüsszeli iskolájában

A magyarországi iskolákra vonatkozó mobiltelefon-szabályozás a nemzetközi példákhoz igazodva, a gyermekek lelki és szellemi fejlődését szem előtt tartva született meg, az uniós azonban ennél azonban jóval szigorúbb.

Forrás: Politico2024. 09. 07. 10:00
Az ORS Lek en Linge középiskolában egy diák a telefonzsebébe teszi a mobiltelefonját
Az ORS Lek en Linge középiskolában egy diák a telefonzsebébe teszi a mobiltelefonját Fotó: Iris van den Broek Forrás: ANP/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa kormányai az okostelefonok betiltását vezetik be az iskolákban, a képernyőfüggőség és az internetes zaklatás leküzdésére, írja a Politico.

Az IKC Het Anker általános iskolás diákjai okostelefonjaikkal
Az IKC Het Anker általános iskolás diákjai okostelefonjaikkal (Fotó: AFP)

Korábban több európai állam is megtiltotta a mobiltelefonok használatát az iskolákban, s egyre több ország gondolkodik ilyen lépésen. Franciaországban például pozitívak az első tapasztalatok ezzel kapcsolatban. A nyugati országban egyelőre kísérleti jelleggel, mintegy kétszáz iskolában vezették be a mobiltelefonok tilalmát.

Az EU-s iskolában vasszigor uralkodik

Szeptember 4-i hatállyal az Európai Unió saját iskolahálózata egy a magyarnál sokkal szigorúbb szabályozást vezetett be a Schola Europæa az egyik nagy brüsszeli iskolájában.

A Brüsszel előkelő negyedeiben működő, elsősorban EU-s alkalmazottak gyerekeit képző, 1.sz. Brüsszeli Európai Iskola (EEB1) a minden EU-s iskolában kötelező angol, francia és német tannyelvek mellett dán, magyar, olasz, lengyel, spanyol, szlovén, lett és máltai EU-bürokraták gyermekeit oktatja. Az új tanév kezdetétől az ottani iskolásokra vonatkozó okoseszköz-tilalom az iskolán kívüli iskolai tevékenységekre, például az osztálykirándulásokra vagy múzeumlátogatásokra is érvényes.

Ellenőrzéseket, valamint megfelelő szankciókat vezetnek be. A szabályok megszegése esetén adott esetben a tanórákról is kizárhatják a diákokat, a házirend további megsértése esetén pedig az iskolai fegyelmi tanácsot is összehívják a renitens gyermekek megfegyelmezésére, sőt bármilyen jogsértés esetén az iskola vezetősége fenntartja magának azt a jogot is, hogy a személyes mobiltelefont „biztonságosan semlegesítse”.

Borítókép: Az ORS Lek en Linge középiskolában egy diák a telefonzsebébe teszi a mobiltelefonját (Fotó: ANP/AFP/Iris van den Broek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.