Újabb emberéleteket követelt az árvízhelyzet Magyarország szomszédjában + videó

Ausztriában hétfőn is jelentős mennyiségű csapadékra számítanak, ami várhatóan tovább nehezíti az árvíz sújtotta területek helyzetét – jelentette az osztrák közmédia. Hétfőn holtan találtak két vízbe fúlt idős embert, és ezzel háromra emelkedett a katasztrófa halálos áldozatainak száma.

Forrás: MTI2024. 09. 16. 13:55
Tűzoltók állnak az árvíz ellen felhalmozott homokzsákok körül az ausztriai Hadersdorf am Kampban 2024. szeptember 16-án (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tűzoltóság reggeli tájékoztatása szerint az éjszaka nyugalmasan telt a vasárnap katasztrófa sújtotta térséggé nyilvánított Alsó-Ausztriában. Ugyanakkor keddig az előrejelzések szerint még akár négyzetméterenként hatvan liter eső is lezúdulhat a tartományra. Tiroltól Kelet-Ausztriáig helyenként még ennél is nagyobb mennyiségű csapadék eshet. 

Múlt hét végén több száz bajba jutott ember kért segítséget Alsó-Ausztriában. Vasárnap egy tűzoltó az életét vesztette Rust im Tullnerfeld faluban, miközben egy elárasztott pincéből igyekeztek a vizet kiszivattyúzni. 

Hétfőn – két különböző alsó-ausztriai faluban – holtan találtak egy hetven- és egy nyolcvanéves férfit, mindketten az otthonukban fulladtak bele a megáradt vízbe.

Stephan Pernkopf, Alsó-Ausztria tartomány kormányfőhelyettese elmondta: a gátak megerősítésére koncentrálnak, és sok embert már elővigyázatosságból ideiglenesen kitelepítettek. Kiemelte, hogy az esőzés újra felerősödhet, és emiatt esetleg újabb gátszakadásokra lehet számítani. 

Hétfő délelőttől kezdődően Alsó-Ausztriában újra emelkedni fog valamennyi folyó vízszintje

– figyelmeztetett. Christoph Firlinger, Hadersdorf am Kamp település tűzoltóságának vezetője, aki elmondta: hajnalban homokzsákokból egy második védelmi vonalat építettek ki, és hétfőn ismét Black Hawk helikopterek segítenek a gátak megerősítésében. 

Bár az éjjel csökkent a vízszint, hétfőn délután – a csapadék mennyiségének függvényében – újabb tetőzésre kell számítani – mondta. A Bécstől dél felé haladó A2-es autópálya kora reggel óta újra járható, viszont számos le- és felhajtó továbbra is megközelíthetetlen, és több egyéb út is le van zárva Alsó-Ausztriában. 

A tömegközlekedésben is problémákat okozott az időjárás: a Linz és Bécs közötti vasúti pálya nyugati szakaszán nem közlekednek a vonatok. Bécsben hétfőn is komoly közlekedési fennakadásokat okozott az árvíz, bár a vízállás valamelyest csökkent. 

A metróvonalak többségén szakaszos lezárások vannak érvényben, és az osztrák állami vasút szerelvényei nem közlekednek a fővárost délről és nyugatról elérő vonalakon. A bécsi tűzoltósághoz 24 óra alatt több mint 1300 segélykérés futott be a heves esőzés és a szélvihar miatt. A tűzoltókat többnyire kidőlt fák, leszakadt ágak és víz alá került épületek és pincék miatt riasztották – közölte Gerald Schimpf szóvivő.

 

Borítókép: Tűzoltók állnak az árvíz ellen felhalmozott homokzsákok körül az ausztriai Hadersdorf am Kampban 2024. szeptember 16-án (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.