Giorgia Meloni rendkívüli ülést hívott össze a közel-keleti konfliktus eszkalációja miatt

Rendkívüli tanácskozásra hívta össze legközelebbi munkatársait Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a közel-keleti krízis elmérgesedése miatt. Az olasz kormányt aggodalommal tölti el a hír, miszerint Irán rakéta támadást intézett Izrael ellen. Az egyeztetésen részt vett Antonio Tajani külügyminiszter, Guido Crosetto védelmi miniszter, az olasz titkosszolgálatok vezetője, valamint Alfredo Mantovano államtitkár.

2024. 10. 02. 14:19
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Giorgia Meloni miniszterelnök az értekezleten bejelentette, hogy rendkívüli ülést hívott össze a G7-ek vezetőivel a közel-keleti válság súlyosbodása miatt, miután Irán több mint 180 rakétát lőtt ki Izraelre. A rendkívüli csúcstalálkozót követően a miniszterelnöki hivatal egy közleményben felelősségvállalásra szólította fel a régió szereplőit, arra kérve a feleket, hogy kerüljék az konfliktus eszkalációját.

 

Az olasz kormány elítéli Irán Izrael ellen elkövetett támadását, és aggodalmának ad hangot az események alakulása kapcsán. A kormány hangsúlyozta, hogy Olaszország a G7 országok soros elnökeként továbbra is a diplomáciai megoldás mellett kötelezi el magát.

Olaszország célja többek között az izraeli–libanoni határ stabilizálásának megteremtése. Ezt szem előtt tartva, az olasz kormány felkérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy fontolja meg az Unifil-misszió mandátumának megerősítését.

A ENSZ libanoni Békefenntartó Missziójában ugyanis 1200 olasz katona teljesít szolgálatot. Ezen túlmenően az olasz kormányfő azt is hangsúlyozta, hogy sürgős megállapodásra kell jutni a gázai tűzszünetről és a túszok szabadon bocsátásáról. Antonio Tajani külügyminiszter kiemelte, Libanon és Gáza helyzete szorosan összefügg egymással, ezért mindkét helyen elengedhetetlen a tűzszünet megvalósítása. 

A közel-keleti krízis erősen érzékelteti hatását Olaszországban is. Nagyszabású megmozdulásra készülnek a hétvégén az Izrael ellenes szervezetek. Egyre hevesebb a hangulat a Hamász Izrael elleni nagyszabású támadásának évfordulójához közeledve. A Hamászt a palesztin ellenállás szerveként ünneplik, és elutasítják, hogy terrorista egyesületként emlegessék. Forrongó őszre lehet számítani az egyetemeken is. A La Sapienza római egyetemen szerdán egy palesztin terrorista fog felszólalni. Az Il Giornale napilap arról számolt be, hogy nem a diákegyletek által elfoglalt területen fog beszélni, hanem az előadásokra fenntartott aulában. A felszólaló Leila Khaled, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért szervezet tagja két utasszállító repülőgép eltérítéséért is felelős volt 1969-ben és 1970-ben. Egy olyan fotóval vált híressé, amelyen egy AK-47-est tart kezében és arab kendőt viselt.

Az Olasz Testvérek párt politikusai szerint botrányos és szégyenletes, ami a római egyetemen zajlik. Leila Khaled ugyanis jelenleg annak a Népi Front Palesztina Felszabadításáért szervezetnek a tagja, amelyet az Európai Unió és az Egyesült Államok is felvett a terrorszervezetek listájára.

Borítókép: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.