Újabb páncélosokat kapott a német vállalattól Ukrajna

Németország lett Ukrajna egyik legfőbb európai támogatója.

2024. 10. 25. 17:08
Páncélosok sorakoznak a Rheinmetall gyárában
Páncélosok sorakoznak a Rheinmetall gyárában Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német Rheinmetall fegyveripari konszern újabb 20 darab Marder típusú lövészpáncélost adott át Ukrajnának. A Rheinmetall pénteki közlése szerint a kiszállítást 2024 harmadik negyedévében teljesítették. 

A kijevi vezetésnek eddig mintegy 200 darabot szállítottak a német gyártmányú lövészpáncélosból. A fegyveripari konszern a Mardereken kívül Leopard harckocsikat is szállít Ukrajnának. A német hadsereg (Bundeswehr) az 1970-es években állította hadrendbe a Mardereket, amelyek korszerűsített formában máig szolgálatban vannak. 2015 óta azonban a típust fokozatosan felváltják a Puma lövészpáncélossal. A hadrendből kivont Mardereket 2022 óta – a német kormány finanszírozásával – felújítva és üzemképessé téve átadják Ukrajnának.

Németország eddig számos fegyverrel és katonai támogatással segítette Ukrajnát a háború során, például Panzerhaubitze 2000 tüzérségi rendszerrel növelték a fegyveres képességeket. Ezek a tarackok nagy távolságra tudnak pontosan tüzelni. Németország emellett különféle tüzérségi lőszerrel látta el Ukrajnát, valamint a Leopard 2 harckocsikkal, amelyeket Ukrajna már korábban is igényelt.

Különböző páncélozott szállítójárművek is érkeztek Németországból, mint például a Dingo és a Fuchs, amelyek mobilitást és védelmet nyújtanak. A légvédelmi rendszerek erősítése érdekében Németország Stinger rakétákat is biztosított az ukrán fegyveres erők számára, és távvezetésű drónokat is küldtek a hatékonyság fokozása érdekében.

Németország emellett katonai tanácsadókat is küldött Ukrajnába, hogy segítsenek a haderő kiképzésében és a logisztikai támogatásban, folyamatosan értékelve az ukrán igényeket és a helyzet alakulását.

Borítókép: Páncélosok sorakoznak a Rheinmetall gyárában (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.