„A V4-ek hatékony választ adtak a járványra”

Szijjártó Péter kiemelte: a négy ország közösen lép fel a migrációval szemben is.

2021. 07. 19. 14:19
V4
V4 - Fotó_Havran_Zoltán Fotó: Havran Zoltán Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi, közép-európaiak jogosan lehetünk büszkék magunkra, ugyanis hatékony választ adtunk a koronavírus-járványra – emelte ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a visegrádi négyek külügyminiszteri találkozóján, Komáromban. A magyar tárcavezető hangsúlyozta: a négy ország most is, a harmadik hullám után gyors lépéseket tett a járvány megfékezésére.

Ivan Korcok, Szlovákia kül- és Európa-ügyi minisztere, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Jan Kohout, Csehország külügyminiszter-helyettese és Zbigniew Raut, Lengyelország külügyminisztere (balról jobbra)
Fotó: Havran Zoltán

Szijjártó Péter a gazdasági kérdéseket érintve úgy fogalmazott: A V4-elnökség legfontosabb célja a gazdaság gyors újraindulása. Mint mondta, ez adóemeléssel nem megy. A miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország ellenzi a globális minimumadót.

Mi megdolgoztunk azért, hogy alacsony adókat vezessünk be.

 

A miniszter elmondta azt is: Magyarország el akarja érni év végére az 5,5 százalékos növekedési arányt. Mint mondta: Magyarország a világ 11. legnyitottabb gazdaságú országa.

A külgazdasági és külügyminiszter a migrációt érintő kérdésben úgy fogalmazott: a V4-ek ellenzik a kötelező betelepítési kvótát, amelyet az Európai Unió szorgalmaz. A tárcavezető részletezte, hogy nemcsak keletről van egy növekvő migrációs nyomás, hanem Afrikából is, sőt ezekhez jön egy új irány: Belarusz. Szijjártó Péter kiemelte, a V4-országok megállapodtak abban, hogy közösen segítenek Litvániának a Belaruszból érkező migrációs hullám megfékezésében.

A Magyar Nemzet kérdésére a miniszter emlékeztetett: Magyarország hat évvel ezelőtt óriási politikai kereszttűzbe került, amikor feltartóztatta a migrációs hullámot, de mint mondta, ma már ez nincs így. Hangsúlyozta, hogy a határvédelemben jogi, politikai, fizikai lépéseket is kell tenni, és fontos, hogy ez az európai politikának is része legyen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.