A vírusvariánsok ellen is védenek a kínai vakcinák

A kínai járványügyi és betegségmegelőzési központ egészségügyi szakértője ismertette kutatásaik eredményeit.

Forrás: MTI2021. 05. 14. 15:04
null
Orosháza, 2021. május 5. Kardosné Huszár Ildikó klinikai diabetológiai szakedukátor oltáshoz készíti elő a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinát az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben kialakított oltóhelyen 2021. május 5-én. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az inaktív koronavírust tartalmazó kínai vakcinák az új típusú koronavírus több variánsa ellen is hatékonyak – közölte pénteken Sao Ji-ming, a kínai járványügyi és betegségmegelőzési központ egészségügyi szakértője.

A szakember szerint a kutatási adatok azt bizonyítják, hogy a kínai oltóanyagok a koronavírus először Nagy-Britanniában, Dél-Afrikában és Brazíliában kimutatott mutációjával szemben is hatásosak.

Sao közölte, hogy országa szükség esetén képes gyorsan hozzáigazítani a vakcinafejlesztést a mutációkhoz. Mint mondta, a vakcinagyártók készek megbirkózni az esetlegesen felmerülő új helyzetekkel. A kínai Sinopharm és a Sinovac oltóanyaga egyaránt inaktív, vagyis az emberi szervezetben szaporodásra képtelen vírust tartalmaz.

A hivatalos adatok szerint Kínában már 366 millió adag oltóanyagot használtak fel. A koronavírus-járvány a kínai Vuhan városából indult el 2019 végén, majd vált világjárvánnyá néhány hónap leforgása alatt. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint jelenleg a világ legnépesebb országa a SARS-CoV-2-vírus terjedését nyomon követő lista közepén helyezkedik el: a járvány kezdete óta 102 681 ember kapta el a fertőzést, és 4846-an haltak bele a Covid–19-be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.