Az új baloldali olasz kormánynak konkrét programterve van a migránsok betelepítésére

A Corriere della Sera értesülései szerint az új, bevándorláspárti olasz kabinetnek kész terve van a migránsok betelepítésére, télre módosítanák Salvini szigorú és következetes rendeletét.

Forrás: Origo2019. 09. 16. 17:09
Italian policemen stand next to migrants after they disembarked from the Sea-Watch 3 rescue ship in Lampedusa
A Sea-Watch 3 Lampedusáig vitte a bevándorlókat júniusban. A civil hajók ezentúl sokat kockáztatnak Fotó: REUTERS/Guglielmo Mangiapane
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Corriere della Sera értesülései szerint az új, bevándorláspárti olasz kabinetnek kész programterve van a migránsok betelepítésére, télre módosítanák Salvini szigorú és következetes rendeletét. Mindeközben az uniós elit ismét elővette a betelepítési kvóta ötletét a háttérben, többek között Németország, Franciaország és Málta is azon dolgozik, hogyan lehetne szétteríteni az olasz partok felől érkező bevándorlókat.

Magyarország következetesen elutasítja a migránskvótát, más tagállam is ellenzi az olasz baloldali fordulatot, ráadásul az olasz emberek is elmondhatják véleményüket a 180 fokos politikai fordulatról, ugyanis októberben regionális választást tartanak Umbria régióban – olvasható az Origo cikkében.

Miután a Matteo Salvini vezette Liga kiszállt az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) kötött koalícióból, egy korábban elképzelhetetlen páros vette át Olaszország irányítását: az egykoron elitellenes (de mára balra tolódott) M5S a nem is olyan régen csúfosan megbukott, baloldali Demokrata Párttal állt össze.

Az új baloldali olasz kormány első lépései közé sorolható a korábbi belügyminiszter szigorú bevándorláspolitikájának megbolygatása. Mint ismert, a hétvégén az olasz hatóságok engedélyezték az Ocean Viking nevű civil hajón tartózkodó 82 migráns partraszállását Lampedusán. Olasz sajtóértesülések szerint nem elszigetelt esetről van szó, a római kabinet teljesen átformálná a déli ország eddigi következetes bevándorláspolitikáját.

Télre módosíthatják Salvini rendeletét

A Corriere della Sera információi szerint ugyanis az év végére csúszhat a Matteo Salvini nevével fémjelzett, a migránshajók kikötését megakadályozó közbiztonsági rendelet módosítása.

A lap úgy tudja, a késés oka

  • egyrészről az, hogy az új kormány egyelőre nem mer nyíltan szembemenni Salvini hagyatékával,
  • másrészről viszont az, hogy év végén a hűvösebb idő miatt kevesebben érkeznek Afrikából.
  • ez az idő jól jöhet a homlokegyenest más ideológiát képviselő kormánypártoknak, lesz néhány hónapjuk összecsiszolódni. Reményeik szerint így könnyebb lesz elfogadtatni a módosításokat.
  • Csakhogy a mostani rendszert addig is megpróbálják kijátszani. Elvileg az új kormánykoalíciót és a (közismerten Soros-támogatta) NGO-kat kötelezi a törvény, miszerint a migránshajók külön belügyminiszteri engedély nélkül nem köthetnek ki a kikötőkben, a gyakorlatban a szabályozást olyan módon kerülik meg, hogy az átvételükre szándékot mutató országokkal történt előzetes egyeztetést követően az olasz hatóságok a nyílt tengerről viszik a bevándorlókat a partra. Ezt a módszert tökéletesen megmutatta az Ocean Viking esete, amikor is négy ország osztotta el a partra hozott bevándorlókat.

    Ismét cél a betelepítési kvóta

    Nemcsak Olaszországban dolgoznak lázasan a bevándorlók beengedésének jogszabályi hátterén, hanem a nemzetközi porondon is. Ugyanis a római kabinet még a valettai, szeptember 23-ai belügyminiszteri csúcs előtt tető alá akarja hozni a megállapodást a migránsok automatikus elosztásáról. A Corriere della Sera cikke szerint ezen az olaszok mellett a németek, a franciák és a máltaiak is dolgoznak. A lap szerint ezeknek az országoknak az a célja, hogy az Európai Unió minél több tagállamával el tudják fogadtatni a betelepítési kvótákat, aki pedig erre nemet mond, kevesebb pénzt kapjon Brüsszelből.

    Komoly erőpróba októberben

    A bevándorláspárti olasz és brüsszeli elit tehát ismét mozgásba lendült, kérdés, ezt mennyire díjazzák majd a választók. Október 27-én ugyanis a közép-olasz Umbria régióban választást tartanak, ez lesz az új kormány első tesztje. Érdekes adalék, hogy a májusi uniós választáson itt a jobboldali pártok együttesen 51 százalékot értek el. Pártokra lebontva ez a következőképpen festett:

  • a Liga 38, a három jobboldali párt összességében 51,
  • a Demokrata Párt 24,
  • az Öt Csillag Mozgalom 15 százalékot ért el.
  • A regionális választásoknak innentől kezdve azért lesz nagyobb szerepe, mert az új kormány politikai háttéralkuknak köszönhetően állt fel, arról a választók nem mondhattak véleményt. Mint ismert, a következő országos szavazásra csak 2023-ban kerül sor, így a helyi voksolások szerepe egyértelműen felértékelődött – írja az Origo.

    A teljes cikk ITT olvasható el.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.