Főiskolából kicsapott fiatal férfi lövöldözött Kazanyban

A helyszínen megtalált fegyver viselésére a nyomozók szerint néhány hete kapta meg az engedélyt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 05. 11. 20:37
null
Kazany, 2021. május 11. Rendõrök és mentõsök a kazanyi 175-ös számú iskolában elkövetett lövöldözés helyszínén 2021. május 11-én. A lövöldözésben legkevesebb tizenegy ember, köztük kilenc gyerek életét vesztette, 32 megsebesült. Az egyik, 17 éves támadót elfogták, a másikat a biztonsági erõk lelõtték. MTI/AP/Roman Krucsinyin Fotó: Roman Krucsinyin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ilnaz Galjavijev néven azonosították azt a 19 éves fiatalembert, aki kedd reggel hét diákot és egy tanárt lőtt le az oroszországi Kazany egy iskolájában. Áprilisig egy főiskolán tanult, ahol csöndes és nyugodt diákként ismerték, tisztelettudóan viszonyult a többiekhez és a tanárokhoz – mondta egy forrás a TASZSZ orosz hírügynökségnek. Galjavijevet azonban áprilisban tanulmányi problémák miatt eltanácsolták a főiskoláról.

A Nemzeti Terrorellenes Bizottság (NAK) információs központja szerint kedden körülbelül fél tízkor egy fegyveres tüzet nyitott a Volga menti nagyváros Dzsaudat Fajzi utcájában található 175-ös számú iskolában. A támadás pillanatában több mint hétszáz diák tartózkodott az épületben, továbbá az iskola mintegy hetven munkatársa, köztük több mint ötven tanár. A támadó a főbejáraton keresztül sétált be az épületbe, ahol automata fegyveréből tüzet nyitott. A helyszínen megtalált fegyver viselésére a nyomozók szerint néhány hete, április végén kapta meg az engedélyt.

Az orosz nyomozóbizottság tömeges gyilkosság ügyében indított nyomozást. Vaszilij Piszkarjov, a parlamenti alsóház biztonsági és korrupcióellenes bizottságának elnöke bejelentette: a testületnek a fegyvertartás kérdésével foglalkozó munkacsoportja a közeljövőben összeül, a duma pedig már foglalkozik vonatkozó kezdeményezésekkel, köztük egy olyannal, amely szigorítaná a fegyvertartási engedélyek kiadásának feltételeit.

Részvétnyilvánítás. Orbán Viktor miniszterelnök kondoleáló levelet küldött Vlagyimir Putyinnak, Oroszország elnökének, illetve Rusztam Minnyihanov tatárföldi elnöknek a lövöldözés miatt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden délután. – Mély megrendüléssel értesültem a kazanyi 175-ös számú iskolában elkövetett szörnyű terrortámadásról. Magyarország kormánya és a magyar emberek nevében szeretném kifejezni részvétünket és együttérzésünket ezekben a nehéz órákban – írta Orbán Viktor. – Osztozunk fájdalmukban, együttérzünk a sebesültekkel, akárcsak a traumát átélt diákokkal és tanáraikkal is, akiknek mielőbbi teljes testi és lelki felgyógyulást kívánunk – nyilvánított részvétet Áder János államfő.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.