Konzervatív kampány a román kormánypártban

A konzervativizmus, a hagyományos értékek képviseletének fontosságáról beszélt Ludovic Orban.

ORBAN, Ludovic; Bizalmi szavazs a romn parlamentben
Bukarest, 2020. február 5. Ludovic Orban román miniszterelnök felszólal a kormánya ellen beterjesztett bizalmatlansági indítvány vitájában a bukaresti parlamentben 2020. február 5-én. MTI/Baranyi Ildikó Fotó: Baranyi Ildikó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A konzervativizmus, a hagyományos értékek képviseletének, a család és az egyház támogatásának fontosságáról beszélt egy bákói rendezvényen Ludovic Orban, a román képviselőház elnöke, a fő kormánypárt vezetője. A politikus felszólalása része annak a kampánynak, amelyet a nemzeti Liberális Párt (PNL) szeptemberi kongresszusát előzi meg. Orban igyekszik megtartani a pártelnöki posztot, de kihívója, Florin Cîțu miniszterelnök az utóbbi hetekben egyre több helyi pártszervezetet támogatását szerezte meg.

– A PNL-nek a románok hagyományos értékeit kell támogatnia, a családot és az egyházat, pártnak közelebb kellene kerülnie a román falvak népéhez. Olyan pártnak kell lennünk, amely erős szálakkal kötődik az egyházhoz, amely a keresztény erkölcsöt tekinti a közerkölcs alapjának

– hangsúlyozta Ludovic Orban. A volt kormányfő bírálta a PNL koalíciós partnerét, a Mentsétek meg Romániát Szövetséget, amelynek képviselői „olyanok, mintha nem is ebben az országban születtek volna”.

Ludovic Orban, Románia korábbi kormányfője
Fotó: MTI/Baranyi Ildikó

– Sosem láttam őket a hagyományos román szimbólumok mellett, de Bibliára esküdni vagy keresztet vetni sem

– mondta a PNL elnöke.

Romániában egyébként néhány nappal ezelőtt közölték azt a felmérést, amely szerint a vallási értékeket, a hagyományos családot támogató nemzeti irányultságú, nacionalista politikai erőre szavazna a romániaiak többsége. Cristian Pîrvulescu román politológus korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a PNL-n belül megerősödött az „evangélista, pünkösdista, újprotestáns lobbi”, s ez a tábor Cîțut támogatja Orban ellenében. Pászkán Zsolt, a Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzője az erdélyi Krónikának azt mondta, a volt miniszterelnök mostani nyilatkozata a pártelnöki tisztségért zajló kampány része.

– Miután a helyi szervezetekben elkezdődött tisztújítások Orban szemszögéből nézve eléggé hátrányosan alakulnak, a múlt héten közzétett felmérés kapóra jött Orbannak, és lehetőséget adott számára egy új taktika alkalmazására. Ugyanis a szeptemberre tervezett elnökválasztó kongresszuson nemcsak a területi vezetők vesznek részt, hanem összesen nagyjából ötezer küldött, és Orban arra számít, vagy azt akarja elérni, hogy a küldöttek többsége ne kövesse feltétlenül a területi vezető utasításait

– fogalmazott az elemző.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.