Lampedusa roskadozik: újra a migrációról vitáznak Brüsszelben

Hidvéghi Balázs az EP plenárisán elmondta: teljesen más uniós megközelítésre van szükség a bevándorlás kérdésében.

2021. 05. 18. 13:29
null
Fotó: Antonio Parrinello Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Csak a múlt héten migránsok ezrei értek partot Olaszországban, a számok pedig folyamatosan nőnek. Hat éve már, hogy a migrációs válság megkezdődött, számos vitát is rendeztünk azóta, az Európai Unió azonban sorra ugyanazokat a hibákat követi el”

- fogalmazott Hidvéghi Balázs az Európai Parlament migrációs témájú vitáján kedden. A fideszes képviselő angol nyelvű felszólalásában arról is beszélt: teljesen más uniós megközelítés híján a kontinens sosem lesz képes leküzdeni a bevándorlási válságot. „Az EU-nak egyszer és mindenkorra világossá kellene tennie, hogy a szárazföldön és tengeren érkező illegális személyeket nem fogja tolerálni” – húzta alá az európai parlamenti képviselő, aki szerint azokat, akiknek nincs joguk a nemzetközi védelemhez, az Európában maradáshoz, mielőbb haza kellene küldeni. „Meg kell állítani azon civil szervezetek tevékenységét, amelyek segítik az embercsempész-hálózatokat. [...] A Födközi-tengeren bekövetkező tragédiákat úgy előzhetjük meg, ha mindent megteszünk annak érdekében, hogy a migránsokkal teli hajók ne hagyják el Afrika partjait. Helyben, Afrikában kell segítenünk, ott van szükség erre” – szögezte le felszólalásában Hidvéghi Balázs.

Brüsszelben annak margóján rendezték meg a sokadik migrációs témájú vitát, hogy a Földközi-tengeren újra felélénkültek a bevándorlási folyosók:

csak a múlt héten afrikaiak ezrei értek partot az olaszországi Lampedusa-szigetén.

Egy hete az Európai Bizottság migrációs ügyekben illetékes biztosa, Ylva Johansson az olaszok megsegítésére szólította fel az uniós tagállamokat, ám falakba ütközött a kéréssel. Ausztria részéről például sokadszorra nyomatékosították, hogy nem értenek egyet a migránsok Európa-szerte történő elosztásával. Az EP-plenárisán kedden Johnasson bejelentette, hogy Írország végül segítséget ajánlott az Olaszországba érkezettek átvételéhez, és megismételte a múlt heti felhívást: „Arra kérem a tagállamokat, hogy segítsenek ezeken az embereken, segítsenek Olaszországon az áthelyezéssel”. ( A svéd baloldali politikus az órákon tartó migrációs vitán egyébként hobbijának is hódolt, kötögetett – a szerk.)

Ylva Johansson szerint a bevándorlók áthelyezése a rövid távú megoldás Fotó: Európai Parlament

Patthelyzet a tagállamok között

Az EU portugál elnökségének részéről ismertették a friss számokat, miszerint csak idén húszezren érkeztek Afrikából Európába a Földközi-tengeri migrációs folyosókon, tehát minden esély megvan rá, hogy – akárcsak 2020-ban – idén is meghaladja a százezret a fogadott migránsok száma. Ezidáig 2021- ben közel hétszáz afrikait pedig elnyelt a hullámsír a veszélyes út megtétele közben. A súlyosbodó adatokból kiindulva a portugál elnökség és a bizottság részéről is sürgették, hogy a tagállamok mielőbb állapodjanak meg az EB tavaly ősszel bemutatott migrációs jogszabálycsomagjáról. Az lényegében megakadt az uniós államokat tömörítő Tanácsban, mert számos EU-ország – köztük Magyarország – a javaslatot alkalmatlannak tartja a migráció megfékezésére. Orbán Viktor miniszterelnök tavaly a migrációs tervvel kapcsolatban kijelentette: „Attól még, hogy átnevezik a kvótát, az kvóta marad”

Az EP keddi ülésén a képviselők zöme látványosan elégedetlen volt a patthelyzettel. A legnagyobb frakció, az Európai Néppárt részéről botrányosnak nevezték, hogy lényegében hat éve nem találni megoldást a migrációs problémára. Olasz európai parlamenti képviselők közben a saját országukra helyeződő nyomással példálóztak. A bevándorlásellenes olasz Liga részéről Annalisa Tardino EP-képviselő arról beszélt:

az Európai Bizottság a valóságtól elrugaszkodott ötleteket kerget, miközben nem csak a tengeren kereszül érkezők jogait kellene megvédeni, hanem azokét is, akiknek már elegük van a jelenlegi helyzetből.

Csak május második hetében több ezer afrikai ért partot Lampedusa-szigetén Fotó: Antonio Parrinello / Reuters

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.