Lemond pártja vezetéséről Nigel Farage, a brexit „főépítésze”

A Reform UK volt vezetője látja a brexit előnyeit „a nevetség tárgyává vált” EU-val szemben.

2021. 03. 07. 12:52
null
London, 2016. július 4. Nigel Farage, az Európai Uniót ellenzõ legnagyobb brit párt, az Egyesült Királyság Függetlenség Pártjának (UKIP) vezetõje, európai parlamenti képviselõ sajtótájékoztatóra érkezik Londonban 2016. július 4-én. Farage bejelentette, hogy lemond a UKIP pártelnöki posztjáról. A Nagy-Britannia EU-tagságáról rendezett június 23-i népszavazáson a többség arra voksolt, hogy az ország lépjen ki az Európai Unióból. (MTI/EPA/Sean Dempsey) Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nigel Farage brit euroszkeptikus politikus szombaton bejelentette: lemond a Reform UK nevű párt vezetéséről.

A brit Függetlenségi Párt (UKIP) korábbi vezetője politikai karrierjét közel harminc éven át arra építette, hogy elérje a britek távozását az Európai Unióból, így a 2016-os népszavazás egyik kulcsfigurájává vált. Farage az Európai Parlament képviselője is volt 1999-től egészen 2020-ig, a britek uniós kilépéséig.

A politikus a Twitteren közölt videójában arról beszélt, hogy a brexitet élete munkájának tartja, és az elmúlt három évtized legjobb időszakában tölthette be a vezető szerepet, most viszont eljött az idő, hogy távozzon a pártja éléről.

Farage 2016-ban, az Egyesült Királyság uniós tagságáról szóló referendum után hagyta ott a Függetlenségi Pártot, arra hivatkozva, hogy „szeretné visszakapni az életét”. Két évvel később azonban megalapította a Brexit Pártot, hogy befolyásolhassa a kormány döntéseit a brexittárgyalások során. A párt nevét 2021 elején változtatták Reform UK-re, hogy tükrözze az új célkitűzésüket, a választási rendszer megreformálását.

Farage elmondta, hogy nem tartja tökéletesnek a brexit következményeit, de meg van győződve róla, hogy teljes mértékben megérte a britek uniós kilépése.

– A brexit végső eredményei elszakították Észak-Írországot az Egyesült Királyság többi részétől, és borzasztó helyzetbe kerültek a halászaink

– nyilatkozta.

– Az oltási kampányunknak és a világ számos részével kötött kereskedelmi megállapodásainknak köszönhetően azonban már látjuk a brexit előnyeit, és azt is, hogy az EU nevetség tárgyává válik.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke fogadja Boris Johnson brit miniszterelnököt a bizottság brüsszeli épületében 2020. december 9-én. A két vezető az Európai Unióból kilépő Nagy-Britannia és az EU jövőbeli kétoldalú kapcsolatrendszeréről tárgyalt Fotó: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

Lemondásának bejelentésekor Farage arról is beszámolt, hogy továbbra is támogatja mindazt, amit a Reform UK képvisel, ám a vezetői szerepet bizonyos szempontból nehéznek találja. Azt is tisztázta ugyanakkor, hogy nem tűnik el teljesen a politikai életből:

– Nem vonulok nyugdíjba, még rengeteg mindenért szeretnék harcolni!

Farage ezután a közösségi médián keresztül szeretne aktív szerepet vállalni, hogy olyan témákban kampányolhasson, mint a környezetvédelem, illetve a Kínai Kommunista Párt befolyása. Helyét a Reform UK élén Richard Tice európai parlamenti képviselő veszi át.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.