Magyarország rákos daganat a volt nagykövet szerint

Simonyi András: A német autóipar miatt nem hajlandó Berlin keményebben fellépni Budapesttel szemben.

Magyar Nemzet
2021. 01. 08. 12:40
Angela Merkel - Viktor Orban Press Conference in Budapest
BUDAPEST, HUNGARY - FEBRUARY 02: German Chancellor Angela Merkel (L) and Hungary's Prime Minister Viktor Orban (R) hold a joint press conference in the Parliament building in Budapest, Hungary on February 02, 2015. Arpad Kurucz / Anadolu Agency Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Amikor Németországnak – Európa elvitathatatlan vezetőjének – a szabadság és a demokrácia támogatása, illetve gazdasági érdekei között kell választania, újra és újra sajnos az utóbbit választja.

Németország valamennyire felelős azért, hogy Magyarországon az összeomlás szélén van a demokrácia,

de facto pártállamot alakít ki Orbán Viktor miniszterelnök, és Közép-Európa egykoron legbiztatóbbnak tekintett demokratikus átmenete visszafelé halad. Mindez azért, mert Németország nem hajlandó használni erejét és befolyását, hogy közbeavatkozzon” – fejtegeti a The Hill című amerikai napilapnak írt véleménycikkében Simonyi András, aki a Medgyessy–Gyurcsány-korszakban volt hazánk washingtoni nagykövete, az 1980-as években pedig az MSZMP Központi Bizottsága külügyi osztályának volt a munkatársa.

A hazánkat előszeretettel bíráló, Washingtonban élő egykori diplomata mindezt annak kapcsán írta, hogy az Európai Unió és Kína nemrég lezárta az átfogó beruházási megállapodásról szóló tárgyalásokat. Simonyi szerint ez aggodalomra ad okot, hiszen a német iparnak ugyan jól jön az alku, az emberi jogok terén azonban nem lép fel elég keményen Kínával szemben. A volt nagykövet szerint a liberális, demokratikus életvitelünk és a tekintélyelvűség közötti harc a modern kor legfontosabb összecsapása.

„Magyarország azonban annak a német autóiparnak lett a gyártósora, amelynek hatalmasra nőtt befolyása van a berlini politikára.

Úgy tűnik, Orbán illiberális kormányzása megfelel nekik: ne verjük fel a hullámokat, szól az érvelésük. A kritikus pillanatokban Orbán oldalára állnak Berlinben” – írja Simonyi András, aki szerint az EU és Kína között létrejött megállapodás zene a miniszterelnök füleinek, hiszen Kínára és Oroszországra mint a Nyugat alternatíváira tekint.

A szerző aggasztónak tartja, hogy Németországban a kormánypártok egyikében, így a Kereszténydemokrata Unióban (CDU) és a Szociáldemokrata Pártban sem tartják elég fontos országnak Magyarországot ahhoz, hogy komolyan foglalkozzanak vele. „Németországnak törődnie kellene Magyarországgal,

amelynek demokratikus hanyatlását az EU-ban keletkezett »rákos daganat« első apró jeleként kellett volna észlelni.

Kezelés nélkül elterjed, és akkor már csak drasztikus, életet veszélyeztető módszerekkel lesz kezelhető” – írja a volt nagykövet, aki szerint a tavaly év végén az uniós költségvetésről és a helyreállítási alapról tető alá hozott megállapodás Orbán Viktor győzelme volt, mivel Magyarországnak és Lengyelországnak sikerült elhárítania azt, hogy az uniós kifizetéseket egy jogállamisági feltételrendszerhez kössék.

„Úgy tűnik, az EU ismételten segítséget nyújtott Orbánnak ahhoz, hogy bebetonozza a hatalmát.

Teljes hatalmat élvez a média, a törvényhozás, a bíróságok felett, s közeledik Oroszország és Kína felé. A kompromisszum egy Neville Chamberlain-féle próbálkozás volt, hogy elkerüljenek egy kis csatát, de ez nem jelenti azt, hogy a háborút elkerülhetik” – kesereg Simonyi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.