Phenjani orosz nagykövetség: Észak-Korea őrizetben tart orosz és dél-koreai halászokat

Az észak-koreai hatóságok őrizetben tartanak 15 orosz és két dél-koreai halászt, mert Phenjan szerint hajójukkal megsértették az ország területi vizeire való belépés szabályait – közölte szerdán a phenjani orosz nagykövetség Facebook-oldalán.

Forrás: MTI2019. 07. 24. 10:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A halászokat július 17-én vették őrizetbe észak-koreai határőrök, és jelenleg Vonszan város egyik szállodájában tartják őket. A hajót, amely a nagykövetség szerint egy oroszországi halászati cég tulajdonában van, és a neve Hsziangeilin-8, szintén Vonszan városban tartják lefoglalva.

Az észak-koreai külügyminisztérium csak annyit közölt az orosz nagykövetséggel, hogy a halászok egyelőre őrizetben maradnak. A nagykövetség konzuli szolgálatának tisztségviselői hétfőn meglátogathatták a halászokat, akik beszámolójuk szerint egészségesek. A nagykövetség folyamatos kapcsolatban áll a phenjani kormánnyal, és minden tőle telhetőt megtesz a helyzet megoldása érdekében – közölte a külképviselet.

Az ügyben Dél-Korea is érintett két halásza miatt, de a szöuli külügyminisztérium szóvivője egyelőre nem akart nyilatkozni.

Oroszországnak viszonylag jó kapcsolata van Észak-Koreával, és rendszeres kereskedelmi partnere. Dél-Korea próbál jó kapcsolatokat kiépíteni északi szomszédjával, de dél-koreai állampolgárok egyelőre még csak Szöul engedélyével utazhatnak Észak-Koreába.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.