Szlovákiában júniustól kezdhetik használni a Szputnyik V-t

Az orosz oltóanyag bevizsgálásának Magyarországról kapott eredményei elégségesek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 05. 12. 19:13
null
Kassa, 2021. mrcius 1. Az j koronavrus ellen kifejlesztett orosz oltanyag, a Szputnyik V Szlovkiba kldtt els szlltmnya rkezik a kassai repltrre 2021. mrcius 1-jn. Szlovkia ktmilli adagot vsrol az orosz vakcinbl, ennek els fele a kvetkez kt hnapban, a msodik fele mjusban s jniusban jut el az orszgba. MTI/AP/TASR/Frantisek Ivan Fotó: Frantisek Ivan Forrás: MTI/AP/TASR/Frantisek Ivan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlovákiában várhatóan júniustól kezdhetik használni a koronavírus elleni orosz Szputnyik V oltóanyagot – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter bejelentésére hivatkozva szerdán.

– Megkaptuk az orosz féltől a végleges állásfoglalást, a jóváhagyást (az oltóanyag) használatára

– jelentette ki Lengvarský, hozzátéve: azt feltételezi, hogy az orosz oltóanyagot már júniusban bevezethetik a szlovák oltási programba. A tárcavezető kifejtette: a Szputnyik V bevizsgálásának Magyarországról kapott eredményei elégségesek, az oltóanyaggal szemben a szlovák gyógyszerfelügyeletnek sem volt fenntartása, így már csak a kötődő logisztikai feladatok várnak megoldásra, ami egy-két hetet vehet igénybe.

Szlovákiának jelenleg 200 ezer adag felhasználásra váró Szputnyik V oltóanyaga van, ugyanakkor további adagok leszállítása esedékes, tekintve, hogy a pozsonyi kormány márciusban kétmillió adagot vásárolt belőle.

Szlovákiában a koronavírus elleni oltóprogramban eddig a Pfizer–BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca oltóanyagait használták. Az AstraZeneca használatát kedden egy 47 éves nő halálával összefüggésben felfüggesztették. Szerdán a szakminiszter ennek kapcsán azt mondta: a vakcina használaton kívül helyezésének fő oka az, hogy nem áll rendelkezésre elégséges mennyiség belőle.

A mintegy öt és fél millió lakosú Szlovákiában a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ adatai szerint szerdáig a legalább egy oltást már megkapott beoltottak száma 1,289 millió volt, közülük közel 607 ezren már a második adagot is megkapták.

Szlovákiában már két hónapja lassan, de folyamatosan javulnak a járványügyi adatok,

csökken az újonnan kimutatott koronavírus-fertőzések száma, és hasonló trend figyelhető meg a kór miatt kórházban ápoltak, illetve a kórnak tulajdonított új halálesetek tekintetében is. Szerdán mintegy kilencszáz személyt kezeltek kórházban a kór miatt, a halálesetek száma pedig 19-cel, 12 096-ra emelkedett. Szerdán közel hétezer PCR-teszt mintegy hat százaléka bizonyult pozitívnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.