Útlevél, applikáció: megváltozhat az élet az EU-ban

Sorra jelentik be a tagállamok a kilábalási stratégiáikat, ám a vírus legyőzését követően sem kapjuk vissza rögtön a régi életünket. Uniós szinten szó van arról, hogy átmenetileg egységes protokollt vezetnek be az EU-n belüli utazásokra, így a legjobb vírusmutatójú államok polgárai mielőbb útnak indulhatnának. Már több mint egy tucat tagország határozott arról is, hogy applikációk­kal fogja követni a fertőzés útját.

2020. 04. 29. 9:40
WEBER, Manfred
Manfred Weber március óta gyengélkedik Fotó: Olivier Hoslet Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós tagállamoknak rendkívüli módon együtt kell működniük ahhoz, hogy elkerülhető legyen a koronavírus újabb hulláma – hangzott el tegnap az uniós tanács égisze alatt rendezett tárgyaláson, ahol ez alkalommal a tagállamok belügyminiszterei vitatták meg, hogy miként is lehetne visszatérni a normális kerékvágásba. A horvát EU-elnökség nevében a zágrábi belügyminiszter, Davor Božinović közölte: az EU-országok megegyeztek abban, hogy fokozatosan, nagy óvatossággal lazítják majd a korlátozó intézkedéseiket. – Mind a belső határellenőrzések, mind az unió külső határainak ügyében megfontoltan kell cselekednünk – fogalmazott Božinović, aki szerint mindemellett innovatív megoldásokra, például telefonos applikációkra is szükség lesz ahhoz, hogy a vírust kordában lehessen tartani. Elhangzott az is: nem kizárt, hogy az üdülőszezon megmentése érdekében egységes uniós protokollt vezetnek be az EU-n belüli utazásokra.

– Nem feltétlenül nevezném ezt útlevélnek – tette hozzá a miniszter az elmúlt napok találgatásaira reagálva.

A „Covid–19-útlevelek” terve nem új keletű, már korábban is előkerült Brüsszelben, sőt hétfőn tanácsülésen is tárgyaltak a koncepcióról. Mivel az európaiak háromnegyede még mindig inkább a blokkon belül utazik, lehetővé tennék, hogy az alacsony fertőzési mutatójú vagy felgyógyuló országok között mielőbb megkezdődhessen a közlekedés. Egyes EU-államok, főként a szomszédos országok akár bilaterális módon is megegyezhetnének a turisták útnak indításáról, de a protokoll részeként az is elképzelhető lenne, hogy egymástól távolabb fekvő, de a vírust kezelni tudó államok között alakítsanak ki turisztikai folyosókat. Az elképzelésnek nincs köze az Egészségügyi Világszervezet által nemrég bírált „immunitás-útlevelekhez”. Az EU-n belül jelenleg havi egymilliárd eurós veszteség éri a turisztikai ágazatot.

Az életünk biztonságosabbá tételét pedig az emlegetett mobiltelefonos applikációk is segíthetik majd – erről is folyamatosak az egyeztetések az EU-ban, ugyanis már több mint egy tucat állam jelezte, hogy alkalmazásokkal nyomozná a vírus útját, nehogy újabb járványgócok alakuljanak ki. Az Európai Bizottság már adatvédelmi útmutatót is kiadott ezekhez, de továbbra is vita tárgya, hogy uniós szinten egyetlen alkalmazásra van-e szükség, illetve hogy mennyi és milyen adatok gyűjthetők a polgároktól. A minimum az lehet, hogy mérni kellene, ki mennyire ment közel egy vírusgyanús esethez, és mennyi ideig tartózkodott ott.

Manfred Weber március óta gyengélkedik
Fotó: Olivier Hoslet / MTI / EPA

Jókívánságok Webernek

– Annyi tájékoztatást kaptunk, hogy Weber úrnak egészségügyi problémái vannak, de számíthatunk a mielőbbi visszatérésére. Mindenekelőtt mielőbbi gyógyulást kívánunk! Én ezt a tájékoztatást teljesen normális gyakorlatnak tartom, hiszen szenzitív információról van szó, az egészségi állapota mindenkinek a legszemélyesebb ügye. Az amerikai gyakorlattal ellentétben Európában az a természetes és helyes gyakorlat, hogy az ilyen információkat nem teregetik ki a széles nyilvánosság elé – fogalmazott lapunknak Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője azzal kapcsolatban, hogy tegnap napvilágot látott: Manfred Weber, a néppárt EP-frakciójának vezetője betegséggel küzd, emiatt hetek óta nem tud részt venni a jelenleg virtuálisan zajló üléseken. A néppárt részéről közölték, a politikus nem koronavírusos megbetegedésben szenved. A brüsszeli Politico szerint Webert megműtötték, jelenleg bajorországi otthonában lábadozik, és csak május első felében térhet vissza az EP-be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.