Veszélyes növénynek minősítve tiltaná be a levendulát Brüsszel

Frexitkampány indult el Franciaországban, miután kiderült, hogy az EU veszélyes növénynek minősítené a levendulát. Franciaország, és azon belül különösen Provence világszerte híres kiváló minőségi levendulájáról – ezt venné most el tőlük Brüsszel.

Forrás: v4na hírügynökség2021. 07. 31. 15:49
null
A kép illusztráció Forrás: unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy EU-s rendelettervezet veszélyes növénynek minősítené a levendulát – adta hírül a Fr24news. Az új szabályozás szerint a feldolgozott levendula (például levendulaolaj) csomagolásán kötelezően figyelmeztetést kellene elhelyezni a növényi termék „veszélyességére” vonatkozóan.

A levendulalepárlók – és más francia polgárok – nevében aggodalmait fejezi ki a Twitteren a Generation Frexit vezetője, Charles-Henri Gallois: „Legyen szó a levendula-illóolajokról vagy a sajtjainkról, az EU mindent ellenőrizni akar. Itt az ideje, hogy visszavegyük az irányítást, és magunk döntsünk a jövőnkről, a normáinkról, a törvényeinkről és a társadalmi modellünkről.”

Jelenleg mintegy 1500 francia vállalkozás foglalkozik levendulatermesztéssel, ami 30 ezer teljes munkaidős munkahelyet jelent. Nem beszélve évente a turisták millióiról, akiket elsősorban a levendulamezők csábítanak Dél-Franciaországba.

A kép illusztráció
Fotó: Unsplash

A francia termelők azt nem ellenzik, hogy termékeik csomagolásán feltüntessék a potenciális allergiakockázatot, de azt határozottan ellenzik, hogy olyan információkkal lássák el a címkéket, amilyeneket a vásárlók az ipari vegyi anyagok, például a sósav vagy különböző tisztítószerek címkéin olvashatnak. Ráadásul a kisgazdák nem engedhetnék meg maguknak a drága elemzési eljárást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.