Csajághy Laura Színpadot és szobrot is avattak Kápolnásnyéken

A kápolnásnyéki Vörösmarty Emlékház kertjében péntek este felavatták a Csajághy Laura Színpadot és leleplezték Pető Hunor Munkácsy-díjas művész Csajághy Laurát ábrázoló mellszobrát. A szabadtéri játszóhely első előadása a Csongor és Tünde volt, Somogyi Szilárd rendezésében, az Együtt Company előadásában.

B. Orbán Emese
2020. 07. 04. 18:15
null
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A majdnem negyedéves bezártságból kiszabadult ember minden lehetőséget magragad, hogy szenvedélyének – jelen esetben a színháznak – hódoljon. Külön csemege számára, ha övé az első este joga, nevezetesen jelen lehet egy új játszóhely felavatásán és megtekintheti az ott elsőnek eljátszott darabot. Mert tudják, az elsők dicsősége örök, bármilyen is legyen az a produkció, emléke fennmarad. Amennyiben a színház megnyitását a névadó szobrának leleplezése is követi, az élmény még időtállóbban bevésődik az emlékezetbe.

Fotó: Teknős Miklós

Igencsak szeles időben érkeztünk a szépen felújított kertbe, a színpad tetejét is le kellett ereszteni, nehogy elszálljon a gyanúsan torlódó felhők közé és fedetlen maradjon az L. Simon László országgyűlési képviselő által megálmodott közel háromszáz néző befogadására képes 21. századi technikával felszerelt szabadtéri teátrum. Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő és Kelemen István színművész, a Csajághy Laura Színpad igazgatója beszédükben elmondták az előzményeket, majd Fülöp Péter művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkár avató beszéde után ünnepélyes szalagátvágással jelezték, hogy a színpad immár megkezdheti hiánypótló működését a térségben.

A tervek szerint sokféle előadást játszanak majd. Július 12-én Charlie-koncert lesz, 25-én Eisemann Mihály – Peller Károly Péntek 13 (A szerelem napja) című zenés vígjátékot adja elő a Pesty Broadway Musical Stúdió. Augusztus elsején délelőtt gyerekelőadás lesz: Csukás István – Bergendy István: Süsü a sárkány kalandjai, este pedig ismét vígjáték: Claude Magnier: Oszkár, mindkét előadás a Hadart Színház produkciója. Frank Sinatra élete és művei alapján írt önálló estet Kiss Gábor számára Bereczki Ágota, augusztus 8-án lesz műsoron a Frankie, augusztus 15-én a Székesfehérvári Balett Színház szórakoztatja majd a nagyérdeműt, másnap pedig opera slágerekkel zárja a nyári évadot az Óbudai Danubia Zenekar.

Fotó: Teknős Miklós

De ne szaladjunk ennyire előre az időben, inkább lépjünk vissza 81 évet, hogy megértsük, miért nem lehetett ezt a színpadot más művel felavatni, mint a Csongor és Tündével. Kresz Géza és felesége pezsgő kulturális életet tartott fenn Vörösmarty Mihály egykori kápolnásnyéki otthonában és 1939 júliusában pont a Csongor és Tünde került színre, a boszorkány szerepét a ház úrnője játszotta.

A tegnapi előadáson, melyet ma este fél kilenctől önök is megnézhetnek, ha olyan szerencséjük lesz, mint nekünk tegnap, hogy végül elállt a szél és a szúnyogok is csak mérsékelten támadtak (nem árt egy lenge takaró, harisnya a lábra, kendő, kalap a fejre és némi szúnyogriasztó szer sem), nos a tegnap este Détár Enikő volt a gonosz Mirigy, Csongor, az ifjú hős Gömöri András Máté, Bori Réka volt a tündérlány, szolgálója, Ilma a megunhatatlan és sokoldalú Szendy Szilvi. Siménfalvy Ágota Éjként szigorkodott, a Kalmár, a Fejedelem és a Tudós szerepében pedig Kálloy Molnár Péter, Földes Tamás (ismét bizonyítva, hogy nem véletlenül jelölték idén a Kaszás Attila-díjra) és Crespo Rodrigó tárta elénk a földi hívságok fölösleges voltát. Az igencsak egzaltált ördögfiakat (de hát milyenek is legyenek, hiszen egyrészt sátánfajzatok, másrészt, mint említettem Somogyi Szilárd rendezte a darabot) Szaszák Zsolt, Tassonyi Balázs és Soós Máté Bátor alakították, Ledér szerepében pedig Becz Bettit láthattuk.

Fotó: Teknős Miklós

Menjenek el a Csajághy Laura Színpad előadásaira, a friss murvával szépen felszórt úton, mielőtt elindulnának lefelé a völgybe, Csajághy Laura fogadja majd önöket, jó háziasszonyhoz illően és, amikor az utolsó néző is elfoglalta a helyét, megfordul, és mert a szobrok messzire látnak, ő maga is gyönyörködik majd a darabban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.