Türk népek kortárs filmjeiből ad ízelítőt az Uránia

Augusztus 26. és szeptember 15. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban a türk népek kortárs filmjeiből rendeznek hat alkalommal vetítést. A sorozaton Törökország, a függetlenné vált közép-ázsiai türk országok és az oroszországi türk régiók kiemelkedő kortárs filmjei kerülnek főszerepbe. A program a járványintézkedések miatt került át márciusról a nyár végére, a vetítésekre a tavasszal megváltott jegyek változatlanul érvényesek.

Magyar Nemzet
2020. 08. 19. 13:21
A fény őrzője Fotó: Uránia Nemzeti Filmszínház
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A türk népek kortárs filmjeiből összeállított vetítéssorozatot augusztus 26-án A fény őrzője nyitja az Urániában. Jermek Turszunov filmje vallomás a moziról, a „kazah Cinema Paradiso”. Turszunov – aki Kelin című filmjével 2008-ban az Oscar-díj előszobájáig jutott – munkájának külön érdekessége, hogy a rendezőasszisztense Tóth Tamás volt (a Vasisten gyermekei, a Natasa, az Anarchisták rendezője), aki az augusztus 26-i vetítésen személyesen is jelen lesz.

A fény őrzője című film vallomás a moziról
Fotók: Uránia Nemzeti Filmszínház

A sorozat következő darabja augusztus 31-én A hegyek királynője című kirgiz történelmi eposz. A film egy Datka nevű nemesasszonyról szól, aki megpróbálta megmenteni népét a leigázástól, amikor az 1870-es években az orosz csapatok megszállták a közép-ázsiai országot. Szeptember 2-án Eduard Novikov rendezése, a Cármadár című jakut film következik a sorozatban, amely 2018-ban fődíjat kapott a Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválon. A történet az 1930-as években játszódik a távoli tajgán, ahol egy idős házaspárhoz berepül egy sas, amelyet nem mernek elűzni, mert szent madárnak számít.

A Cármadár egy idős házaspár története a messzi tajgán

A Tatársztánban 2018-ban készült A mulla szeptember 9-én látható a sorozatban. A történet főhőse egy bűnös múltjából kitörni vágyó fiatalember, aki ajánlatot kap: mulla lehetne egy tatár faluban. Az üzbég filmgyártásban nehézkesebb a fejlődés, de továbbra is felvillant érdekes alkotásokat. Umid Hamdamovot Forró kenyér című 2019-es alkotása megkapta a Kinoshock Filmfesztivál fődíját, és Üzbegisztán első Oscar-nevezettje volt. Az, egy lázadó kamaszlány történetét feldolgozó filmet szeptember 11-én vetítik az Urániában. A Musztáng Oscar-díja ismét ráirányította a figyelmet a török filmművészetre. Az urániabeli sorozat záró filmje, a szeptember 15-én sorra kerülő Édesanyám sebhelye főszereplője egy árvaházban felnőtt bosnyák lány, aki elkezd nyomozni a szülei után.

Az Édesanyám sebhelye árvaházban felnőtt főszereplője a szülei után kutat

A filmek eredeti nyelven, magyar felirattal láthatók, további információk az Uránia honlapján találhatók. Az esemény kapcsolódik a Debrecenben szeptember 20–22-én megrendezésre kerülő türk filmnapokhoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.