Egymillió, Szovjetunióba hurcolt honfitársunk sorsát tárnák fel

Kétnapos nemzetközi tudományos konferenciát rendez a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából a Gulag- és Gupvikutatók Nemzetközi Társasága (GKNT), a Károli Gáspár Református Egyetem, valamint a Miskolci Egyetem Közösség és egyén – a szovjet fogságba hurcoltak kontextusában címmel 2021. február 25-én és 26-án. Az online konferencia fővédnöke Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára.

Pataki
2021. 02. 21. 10:00
null
A Gulag rabszolgái valahol a Szovjetunióban az 1940–50-es években. Mintegy hatmillióan kerültek szovjet hadifogságba, a legnagyobb arányban Magyarországról Fotó: MTI Fotó: Reprodukció
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A konferencián 12 magyarországi, határon, illetve tengeren túli kutatóhely 24 történésze, kutatója osztja meg egymással legújabb kutatásainak eredményeit. A címválasztás – Közösség és egyén – arra utal, hogy az elmúlt években még inkább előtérbe kerültek a Gupvi- és Gulag-táborokat megjárt személyek történetei. Számos család kér segítséget a kutatóktól, hogy megismerhessék felmenőik sorsát. Egyre több település közössége tartja fontosnak feltárni, hogy mi történt elődeikkel az 1944–1945-ös időszakban.

Makra Mónika történész, a konferencia egyik szervezője szerint az idő sürget, mert a szemtanúk közül már csak nagyon kevesen vannak életben.

A rendezők a konferenciával szeretnék felhívni a figyelmet arra is, milyen nagy szükség lenne egy önálló Gulag- és Gupvikutató intézet felállítására, vagy akár egy már meglévő intézet speciális részlegeként létrehozandó Gulág- és Gupvikutató csoportra.

A Gulag rabszolgái valahol a Szovjetunióban az 1940–’50-es években.
Fotó: MTI/Reprodukció

E műhely feladatkörébe tartozhatna többek között annak a közel

hétszázezer, a szovjet lágerekben regisztrált magyar fogoly személyi kartonja több mint 13,5 millió adatának a feldolgozása, amelyet 2019-ben a Magyar Nemzeti Levéltár vásárolt meg az Orosz Állami Hadilevéltártól,

valamint annak a további mintegy háromszázezer honfitársunk sorsának a feltárása, akiket vagy szabadon bocsátottak, vagy meghaltak a szovjetunióbeli regisztrálás előtt.

A konferencia részletes programja a GKNT honlapján olvasható. Regisztrálni 2021. február 23-ig az [email protected] címen lehet. Akik előzetesen nem regisztráltak, azok a Gulag- és Gupvikutatók Nemzetközi Társasága YouTube-csatornáján, illetve Facebook-oldalán követhetik élőben a konferenciát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.