Csak a jók mennek el…

…tartja a mondás. A magyar könnyűzene fiatal képviselőinek kiemelkedő alakjára, Siklósi Örsre emlékezünk.

Belák Tamás
2021. 02. 06. 19:12
SiklÛsi ÷rs
Siklósi Örs az AWS koncertjén 2019-ben Fotó: Komka Péter Forrás: MTI/Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

…tartja a mondás. A magyar könnyűzene fiatal képviselőinek kiemelkedő alakjára, Siklósi Örsre gondolva húsba vágóan igaznak bizonyult ez az aforizma.

Az magyar zenei színtér ifjú képviselőinél ugyanis többnyire hibádzik valami. Napjainkban a zenész fogalma számtalan esetben összemosódni látszik a celeb fogalmával, pedig a kettő nem is állhatna távolabb egymástól. Sok esetben tehetséget is hiába keresünk az éppen aktuális felfedezettek között, az úgynevezett énekes-előadóművészek zenei és hangszeres tudásáról pedig inkább ne is beszéljünk.

A zenének, illetve a művészetnek (legyen az akár a szórakoztatóipar része) ugyanis nem arról kellene szólnia, hogy az adott szerző hogyan képes az egóját dalszövegeknek csúfolt mondathalmazokba önteni (lásd a modern nyugati mainstream által megfertőzött hazai koppintások tucatjait), vagy hogy kit milyen erős hátszél támogat anyagi és menedzseri fronton. Még kevésbé arról, hogy ki mekkora botrányokkal és PR-bombákkal képes minél nagyobb médiahisztit kelteni, és kivívni vele a közösségi média, a bulvársajtó és a forgalmazó cégek figyelmét, mozgó reklámtáblává satnyulva.

Természetesen találni pozitív példákat is, de olyat alig-alig, mikor a zenei tehetség, a kulturális érték és a legnagyobb hiánycikk, a szerénység összhangja még viszonylagos ismertséggel is jár (tisztelet a kivételeknek).

Siklósi Örs az AWS koncertjén 2019-ben
Fotó: MTI/Komka Péter

Siklósi Örs rendkívül fiatalon, önálló zenészként és az AWS zenekar tagjaként is képes volt megvalósítani mindezt. Pályatársai közül alig találni olyan dalszövegírókat, akiknek sorait akár csak összehasonlíthatnánk az ő sallangoktól, felszínességtől és önhittségtől mentes írásaival. Egy személyben testesítette meg a nagybetűs dalszerző-énekest, aki egy hazánkban csak igen szűk réteg által követett műfajban volt képes jóval nagyobb közönséget megszólítani, mint azelőtt bárki. Ez pedig önmagában sem akármilyen teljesítmény.

Ami azonban a legfájóbb ennek a fiatalembernek az elvesztésében – persze azon a nyilvánvaló tényen kívül, hogy egy 29 éves, tervekkel teli ember tragikusan hirtelen haláláról van szó –, az a tisztelet, az alázat és az odaadás, amit példaértékűen tanúsított a zene, a közönség és az embertársai iránt. A zenét és a szórakoztató kultúrát nem önmaga felemelésére használta, hanem úgy, ahogy azokat ideális esetben minden valamirevaló zenésznek kötelessége volna: a közönség és a magyar zenei kultúra felemelésére.

Nagyon fog hiányozni. „Viszlát!”

Elhunyt Siklósi Örs, az AWS zenekar frontembere

A 29 éves énekes betegségéről tavaly nyáron érkeztek az első hírek, akkor az AWS le is mondott minden koncertet, a raktárkoncertjüket is vendégénekesekkel vették fel. Novemberben arról lehetett hallani, hogy Örs már jobban van, pár hete azonban újra kórházba került, ma pedig megérkezett a tragikus hír a zenekartól.

A cikk ITT olvasható tovább.

A zenekar hivatalos bejelentése Örs elvesztéséről ITT érhető el.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.